Fedora Sürüm Sonları

Fedora'yı kısa sayılabilecek bir süredir kullandığımdan sürüm döngüsünün nasıl olduğuna henüz bakmamıştım. Bir süre sonra Fedora'nın on sekizinci sürümü çıkacağından ve benim hemen bu yeni sürüme geçip geçmeyeceğim kesin olmadığından kullandığım on yedinci sürümünün son kullanma tarihine bakma ihtiyacı hissettim.

Pardus kullanırken az da olsa gelişimine katkıda bulunmaya çalıştığımdan yeni sürümleri daha kararlı sürümler çıkmadan kullanmaya başlıyordum. Ama Fedora'da böyle bir geliştirme süreci içinde olmadığımdan yeni sürüm çıkar çıkmaz bu yeni sürüme geçmeyi düşünmüyorum. Yine de biraz araştırma yaparak bu düşüncemle ne kadar doğru veya yanlış hareket edeceğimi görmek iyi bir fikir.

Fedora'da her sürüm Fedora Sürüm Yaşam Döngüsü'ne (Fedora Release Life Cycle) göre hayatını sürdürüyor. Şu an Fedora'nın artık desteklemediği sürümler Fedora Core 1'den Fedora 15'e kadar olan tüm sürümler. Bu sürümlerin artık bakımı yapılmıyor ve bu sürümler için hiçbir güncelleme çıkmıyor.

Fedora'da bir sürüm ömrünü tamamladığında kendisine verilen desteğin kesildiğinden bahsettik. Peki destek ile ne kastediliyor önce buna bakalım:
  • irc.freenode.net üzerindeki #fedora gibi kanallarda son kullanıcılara sorularında yardımcı olmak
  • Paket bakıcılarının bugzilla.redhat.com üzerinden bildirilen hata kayıtlarını yanıtlaması
  • Paket bakıcılarının paketler için güvenlik güncellemeleri hazırlaması ve test etmesi
  • Paket bakıcılarının paket güncellemeleri hazırlaması ve test etmesi
  • Yansıların paket ve güncellemeleri sunması
  • İnşa sistemlerini, paket kaynaklarını ve inşa araçlarını destekleyen Fedora altyapısı
  • Fedora posta listesinde soru soran son kullanıcılara yardımcı olunması
Bir sürüm, sürüm sonuna geldiğindeyse:
  • Yukarıda sıralananlardan hiçbiri artık sağlanmaz
  • Sürüm sonuna gelmiş sürüm kullanıcıları hala desteği devam etmekte olan yeni bir sürüme güncelleme yapması için teşvik edilir
  • Sürüm sonuna gelmiş sürümler için #Fedora-EOL kanalı üzerinden topluluk desteği devam eder
Fedora'nın yaklaşık altı ayda bir yeni bir sürümü çıkıyor ve bu sürümler takriben on üç ay boyunca destek alıyor. Bu, kullanıcılara her zaman güncel bir sistem kullanma ve isterlerse bir sürümü atlama şansı veriyor.

Destek süresinin kesin bir aralık yerine tahmini bir değerde olmasının nedeni geliştirilmekte olan yeni sürümün kararlı sürüme geçişiyle ilgili. Daha matematiksel bir ifadeyle Sürüm N, Sürüm N + 2'nin çıkışından bir ay sonrasına kadar destekleniyor. Ör:

Fedora 16'nın desteği Fedora 18'in yayımlanmasından sonra 1 ay daha devam edecek
Fedora 17'nin desteği Fedora 19'un yayımlanmasından sonra 1 ay daha devam edecek

Yukarıdaki bilgilerin ışığında Fedora 19 çıkana kadar Fedora 17'de durmak mantıklı olabilirdi ama ne yazık ki son dönemde sistemimde yaşadığım sorunlar nedeniyle Fedora 18 çıkar çıkmaz geçeceğim gibi görünüyor. Yine de yukarıdakileri öğrendiğim iyi oldu belki bu sayede 18'den 20'ye geçiş yaparım.

Not: Yazının başında hemen geçmeyi düşünmüyorum, son kısımında ise hemen geçiş yapacağım dememin nedeni yazıyı yayına almam sırasında geçen uzun zamanda bir üst paragrafta bahsettiğim sorunları yaşamış olmam. Chrome'u nasıl becerdiysem kullanılmayacak duruma getirdim, kablosuz internet bağlantım da dizüstü bilgisayarı en küçük hareket ettirmemle kopuyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h