Çeşitli Amazon Kindle 2 İpuçları

Kindle ile kitap okumak dışında da yapılabilecek onlarca şey var. Her ne kadar bendeki Türkiye'de bu desteği sunmasa da internete girmek yapılabileceklerin en başında geliyor. Diğer yapılabileceklerin bir kısmını ve çeşitli ipuçlarını aşağıda bulabilirsiniz.


Ekran Görüntüsü Almak

Buna neden ihtiyaç duyabileceğiniz konusunda pek bir fikrim yok ama örneğin bir tanıtım yazısında kullanmak üzere veya sizin keşfedeceğiniz başka nedenlerle bir ekran görüntüsü almanız gerekirse yapmanız gereken tek şey Alt + Shift + G tuşlarına basmak. Ekran görüntüsü Kindle cihazınızın documents dizinine konuyor. USB bağlantı kablosunu bilgisayara bağlayarak ekran görüntüsünü buradan alabilir ve istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Ekran görüntülerinin isimleri screen_shot- ile başlıyor, uzantıları ise *.gif, dizin içinde çok kitabınız olsa dahi kolayca ulaşabilirsiniz arama veya filtreleme yaparak.


Oyun Oynamak

E-kitap okuyucularla birlikte artık kitaplarımızın arasına çizgi roman gizlemeye çalışmamıza gerek yok. İstediğimiz kitabı istediğimiz anda kimseye belli etmeden okuyabilir ve kitaplar arasında dolaşabiliriz. Hatta bu eğlenceyi bir adım ileriye götürerek Kindle üzerinde oyun da oynayabiliriz.

Kindle 2 ile birlikte gelen iki oyun bulunmakta. Bunlardan birincisi çoğu işletim sistemi ile birlikte gelen Mayın Tarlası. Çoğu kişinin bildiği üzere bu oyunda bir alan içine yerleştirilmiş mayınlar bulunmaya çalışılıyor. Ne kadar sürede tüm mayınları bulursanız o kadar yüksek puan alıyorsunuz ve tabii tek bir yanlış hareketinizle oyun bitiyor. Kindle'daki Mayın Tarlası'nı açmak için Alt + Shift + M tuşlarına basmanız yeterli.
Mayın Tarlası oynarken sıkılırsanız Kindle ile birlikte gelen ikinci oyuna geçebilirsiniz. Bu oyunumuz ise GoMoku. Oyun Five in a Row veya beş taş olarak da biliniyor. Oyundaki amacınız şeklinizi beş kez yan yana getirebilmek ve rakibinizin aynı amacını engellemek.
Oyunlardan çıkmak için Home tuşuna basmak yeterli ama bu uygulamayı öldürmüyor sanırım ve oyun arkaplanda çalışmaya devam ediyor. Şu an açık uygulamayı öldürmek için hangi tuşların kullanıldığını bilmiyorum (emin değilim ama olması gerekiyor). Şimdilik en garanti yol olarak cihazı yeniden başlatabilirsiniz oyun oynadıktan sonra.

Kindle ile birlikte gelen bu iki oyun dışında Amazon ücretsiz olarak Every Word ve Shuffled Row oyunlarını da yayımlamış ama bunların Türkiye'den yüklemenin bir yolu olup olmadığını bilmiyorum. Henüz iki oyuna da ulaşamadım.


Resimli Romanlar, Çizgi Romanlar, Mangalar ve Fotoğraf Albümleri

Kindle ile yazılı kitapları okuyabileceğiniz gibi resim ağırlıklı eserleri de kolayca okuyabilirsiniz. Henüz deneme yapmadığım için yanılıyor olabilirim ama Kindle üzerinde siyah beyaz çizgi romanları okumak güzel olabilir geliyor. Çizgi romanlar veya başka resimli kitaplar için deneme yapmak isterseniz ilk önce Kindle'ınızı bilgisayara bağlayarak Kindle'ın ana dizini içinde yani audible, documents, music ve system dizinlerinin bulunduğu yerde pictures isimli bir dizin oluşturun. Daha sonra buraya resimli eserleri dizinler halinde kopyalayın. Kopyalama işleminden sonra Kindle'ınızı bilgisayardan ayırın. Yeni eklenmiş eserlerin menüde belirmesi için ana ekranda Alt + Z tuşlarına basın. Daha sonra listeden dizin ismini seçerek resimleri görüntüleyebilirsiniz.
Kindle'da bu şekilde yararlanmayı düşünüyorsanız resimleri Kindle kopyalamadan önce Kindle'ın ekranına göre boyutlandırmayı unutmamanız hem yer sıkıntısı yaşamamak hem de resimler arasında hızla dolaşmak için epey önemli. Bunu basitçe kullandığınız resim düzenleyici uygulamalarıyla yapabileceğiniz gibi Mangle gibi bu iş için özel olarak yazılmış uygulamalarla da daha kolayca yapabilirsiniz. Şurada Mangle ile dönüştürülmüş ve Kindle üzerinde görüntülenen çeşitli resimlere bakabilirsiniz.

Resimlere göz atarken kullanabileceğiniz tuşlar da aşağıdaki gibidir:

  • Q: Resmi yakınlaştırmak için
  • W: Resmi uzaklaştırmak için
  • E: Yakınlaştırmayı sıfırlamak için
  • C: Tam boyut kipini açıp kapatmak için
  • F: Tam ekran kipini açıp kapatmak için
  • R: Resmi döndürmek için


Satır Aralığını Değiştirmek

Kindle size kağıt kokusu sunamıyor olabilir ama bunun haricinde pek çok özellik ve kolaylıktan yararlanmanızı sağlıyor. Örneğin kitabın satır aralıkları okumanız için uygun seviyede değilse kolayca değiştirebilirsiniz. Bunun için Alt + Shift + Numara tuşlarını kullanabilirsiniz. En bitişik hal için 1'i, satırlar arasında en çok boşluk için ise 9'u kullanabilirsiniz Numara olarak.


Pili Şarj Etmek

Kindle 2 enerji için bir lityum iyon polimer pil kullanmaktadır. Kindle'ınızın pilini şarj ederken bazı basit kurallara uyarak pilin verimini artırabilirsiniz. Pili şarj etmek için tamamen boşalmasını beklemeyin, pilin tamamen bitmesini beklemek yapabileceğiniz en kötü şey olur. Pili yeniden şarj etmek için %20 seviyesi en uygun olandır.

Ayrıca pili hergün şarj etmeye de çalışmayın. Pilin en mutlu olacağı şarj aralığı %20 ila %80 aralığıdır. Tabii şarjın %80'e yakın olması %20'ye yakın olmasından daha iyidir.

Şarj etmek dışında Kindle'ın sıcaklığının da pil üzerinde etkisi vardır. Yüksek sıcaklıklar Kindle'ın pili için zararlıdır. Bu yüzden Kindle'ı olabildiğince serin tutmak dikkat edilmesi gerekenlerden.

Daha çok ipucu için aşağıda belirtilen kaynaklara bakabilirsiniz. Kimsenin bilmediği ipuçları biliyorsanız yorum olarak eklemekten çekinmeyin. Şimdilik benden bu kadar. Kindle'ınızla iyi eğlenceler.


Kaynaklar

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h