Özgür Grafik Kartı

NVIDIA olsun AMD olsun bir süredir özgür yazılım dostu bir çizgide olsa da hala gerçek bir özgür grafik kartından söz etmek zor. İsveç'ten Anton ve Per isimli iki geliştirici FPGA ile kendi ekran kartlarını inşa ederek bu durumu değiştirmeye çalışıyor. Projenin ismi ORSoC ve opencores.com üzerinden erişilebilir durumda.
ORSoC'ın geliştiricileri ekran kartı için bir Digilent Atlys [Türkiye'de şuradan alınabilir sanırım] FPGA geliştirme kartı kullanıyor. Kart şimdilik çizgiler, dokulu üçgenler, nokta esaslı veya vektörel yazı tipleri ve birkaç 3B kafes çizebiliyor. Proje şimdilik gelişmiş OpenGL oyunları veya Steam gibi uygulamaları çalıştıramıyor ama tüm bu grafik hızlandırıcı çalışmaları kendi başına inanılmaz bir iş.

Ekran kartının çalışmasını gösteren birkaç video demo bulunuyor. Bunlarda dönen bir 3B küp, poligon çizimi ile dönüşümü ve birkaç doku görülebilir.

ORSoC biraz yavaş ama bu çalışmanın henüz ekibin kullandığı FPGA için eniyilemeye başlanmadığını göz önünde bulundurmak lazım. Ekran kartını test etmek isterseniz GitHub üzerindeki proje sayfasında gerekli dosyaları bulabilirsiniz. Ayrıca tüm fonksiyonların bir yazılım emülasyonu da bulunuyor.

Özgür Grafik Kartı, http://hackaday.com/2012/06/05/open-source-graphics-card adresinde Open source graphics card başlığıyla yayınlanan yazının Türkçe çevirisidir. Yazarı Brian Benchoff veya Hack a Day'den izin alınmamıştır.

Proje hakkında bir yazı da Phoronix'te bulunuyor, daha fazlasını merak edenler bu yazıya da bakabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h