Sanal Bilgisayarları Hızlıca Açmak

Pardus'a geçtikten sonra özellikle herhangi bir GNU/Linux tabanlı olmayan işletim sistemi kullanmam gerekmediği, denediğim diğer GNU/Linux dağıtımlarını da çok kısa bir süre inceleyip kaldırdığım için oluşturduğum sanal bilgisayarlara nasıl hızlıca erişebileceğimi merak etmemiştim.

Bugün Haiku'yu biraz kurcalıyınca hem daha geniş bir şekilde inceleyebilmek hem de gelişimini uzaktan da olsa izleyebilmek için bir süre sistemimde tutmaya karar verdim. Bununla birlikte VirtualBox'ta tüm ayarlamaları yaptıktan sonra Haiku'yu açmak için tekrar tekrar VirtualBox arayüzünü kullanmak sadece zaman kaybıydı ve bir çözümü olmalıydı. Kısa bir komut satırı ve Google ziyaretinden sonra basit bir çözümü olduğunu gördüm.

Aşağıdaki iki komut yardımıyla sanal makine üzerine kurulu işletim sistemleri çalıştırılabiliyor:
$ VirtualBox --startvm haiku
$ VBoxManage startvm haiku
Bu ikisi arasında fark var mı şu an bilmiyorum, ikisi de sorunsuzca sanal bilgisayarın açılmasını sağlıyor. haiku yerine tabii ki açılmak istenen işletim sistemine verilen isim gelecek.

Bu komutlar için basitçe KDE Menüsü'nde veya masaüstünde kısayollar oluşturularak sadece tek bir tıklama yapmak kadar kolay bir şekilde başka bir işletim sitemine geçilebilir.
Aslında VirtualBox da Wine'yi biraz örnek olsa kullanıcının hayatını biraz daha kolaylaştırabilir. Wine'de kurulum sihirbazıyla kurulan uygulamaların kısayolları Wine'nin KDE Menüsü'ndeki bölümüne otomatik olarak ekleniyor, böylece bu tip uygulamaları açmanın yerleşik bir uygulamayı açmaktan farklı kalmıyor. Böyle bir özellik VirtualBox'ta kurulan işletim sistemleri için de olabilir.


Kaynaklar

Yorumlar

  1. Aslında o kadar aranmana gerek yoktu. Sanal makineye sağ tıklayıp "Create Shortcut on Desktop" deyip malum komutu masaüstü dizinindeki xxx.desktop dosyasından elde edebilirdin.

    YanıtlaSil
  2. Hadi sağ tıklamayı akıl edememişim neyse de VirtualBox'ın menüsünde de varmış kısayol oluştur seçeneği. Sadece araç çubuğunu kullandığım için görmemişim. Vay canına :)

    Ama menüye otomatik olarak eklenme hakkında söylediklerim hala geçerli.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h