Haiku'dan Yeni Resmi Sürüm

Haiku, BeOS'tan ilham almış, kişisel kullanımı hedefleyen, hızlı, kullanımı ve öğrenimi kolay, güçlü ve özgür bir işletim sistemidir. Haiku, on yıllık geliştirme sürecinin ardından geçtiğimiz günlerde üçüncü resmi sürümü, R1 Alpha 3'ü duyurdu.
Bu sürümde, hem kullanıcılar hem de geliştiriciler için daha kararlı bir yapı sunmak ve Haiku'nun çok daha fazla donanım üzerinde açılabilmesini sağlamak amaçlananların başında geliyor. Haiku'unun geçen sene çıkan ikinci alfa sürümünden bu yana yaklaşık bin tane hata giderildi.

Haiku'nun bu yeni sütümü pek çok değişiklik içeriyor. Göze çarpan önemli özellikler şu şekilde:
  • Btrfs, exFAT, ve EXT4 dosya sistemleri için iyileştirilmiş okuma / yazma desteği.
  • Ekran kartı, ACPI, IO/APIC, ağ ve USB için geliştirilmiş donanım desteği.
  • Daha fazla yazıcı destekleyen bir Gutenprint.
  • İyileştirilmiş MediaKit desteği.
  • Yeni bir IMAP uyarlaması.
  • İkincil ve deneysel derleyici GCC'nin 4.4.4 sürümüne güncellendi. Her ne kadar GCC4 kullanıma hazır olsa da Haiku henüz GCC4 uyarlamasının bitmemiş olduğu ve UPA'nın kararlı hale gelmeden önce geriye doğru kırılabileceği için hala GCC2'nin kullanılmasını tavsiye ediyor.
  • Geliştirilmiş pencere yönetim kontrolleri.
  • Çeşitli Haiku uygulamaları için yenilenmiş kullanıcı arayüzleri.
  • 4GB'tan fazla sistem belleğinin kullanılabilmesi için PAE (Physical Address Extensions) desteği.
Değişim listesinin tamamı Haiku sürüm notlarından görülebilir. Bu sürümde ne yazık ki Gallium3D desteği ve WPA kablosuz ağ şifreleme yok. Paket yönetim sistemi henüz geliştirilme aşamasında ve bunlara benzer çeşitli durumlar söz konusu. Henüz GCC4 sürümümün önerilmemesi de önemli konulardan.

Henüz gerçek bir bilgisayar üzerinde kullanmaya başlamak için erken olsa da Haiku'yu indirip sanal bilgisayarlar üzerinde deneyebilirsiniz. Karşılaştığınız sorunlar olursa bunları bildirebilir veya girilmiş kayıtlara göz atabilirsiniz.

Haiku, MIT lisansıyla yayınlanıyor. Şu an için yalnızca x86 32 bit sistemler üzerinde kullanılabiliyor. R1/Alpha 3 için bir hatıra CD'si siparişi verilerek projeye bağışta da bulunulabiliyor.
GNU/Linux'a alternatif başka özgür işletim sistemlerinin de olması güzel. Ayrıca zamanında az da olsa BeOS kullanmış kişiler Haiku ile o günlerine de dönebilirler.



Kaynaklar
Haiku OS Advances With New Official Release
Third official release for Haiku

Yorumlar

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h