İçinden Lokomotif Geçen Terminaller

Terminal kullanırken ve süper şeyler yapmak için hızlı hızlı komutlar verirken ara sıra çoğumuz çeşitli yazım hataları yaparız. Terminalden gelen abi / abla iyi güzel sen bir komut verdin ama böyle bir komut yok mesajı da alacağımız tepkidir bu tip yanlış yazımlarda.

Neyse ki bu tip yanlış yazımları çeşitli bilimsel yöntemlerle engellemeye yönelik bazı yazılımlar geliştirile durdu zamanla. Bunlardan biri de sl.

sl komutu, dizin içeriğini listelemek için ls yazacağınıza yanlışlıkla sl yazdığınızda ekrandan bir buharlı lokomotif (steam locomotive) geçmesini sağlıyor. Bu sayede ekrandan buharlı lokomotif geçtikçe ls yerine sl yazma sıklığınız azalıyor. Bu da elbette size zaman kazancı olarak geri dönecektir.

Uygulamayı Pardus'a yüklemek için şu komutlar kullanılabilir:
$ sudo pisi bi https://svn.pardus.org.tr/pardus/playground/maidis/2011/desktop/misc/sl/pspec.xml
$ sudo pisi it sl*.pisi
Komutu çalıştırmak için özel bir şey yapmanıza gerek yok, eğer gerekirse o sizi bulacaktır. Komutun neler yapabileceği hakkında biraz daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız videolarına göz atabilirsiniz:









sl, tek başına kullanılabilmesinin yanı sıra çeşitli parametrelerle de çalıştırılabilir:
  • -a Lokomotifte çeşitli kazaların olmasını ve yolcuların bağırmasını sağlar (ls komutunda: gizli dosyaların da görüntülenmesi sağlanır)
  • -l Daha kısa bir lokomotif kullanılmasını sağlar (ls komutunda: uzun listeleme biçemi kullanmayı sağlar)
  • -F Lokomotifin Geleceğe Dönüş'te olduğu gibi uçmasını sağlar (ls komutunda: girdilere gösterge (*/=>@| karakterlerinden biri) eklenmesi için kullanılır)
Ben de pisi komutunu kullanırken bazen yanlış yazıyorum pidi diye. Ekrandan koşarak geçen bir kedi hoş olabilir aslında. Belki birden fazla da kedi olabilir, hatta içlerinden biri biri abi paket kurmak için bir komut vardı neydi o diye de sorabilir.

Daha fazlası için:

Yorumlar

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h