Komut Satırı Gezegeni

identi.ca'da takip ettiğim gruplar üzerinden gelen dentlerin birinden yeni bir gezegenin hayata geldiğini öğrendim. Yeni gezegenin ismi planet commandline ve kendisi şu şekilde tanımlanmış:
planet commandline, komut satırı ve klavye kullanımıyla ilgili ipuçları ve püf noktaları içeren, bununla birlikte sadece X altındaki klavye odaklı pencere yöneticileriyle de sınırlı olmayan blog beslemelerini bir araya getiren bir gezegendir.

Günlüğünüzün (veya kendisine ait özel bir beslemesi olan bir alt bölümünün) gezegen için uygun olduğunu düşünüyorsanız Axel Beckert ile abe at deuxchevaux org e-posta adresi üzerinden veya IRC'de (LUGS, IRCNet, OFTC veya Freenode) XTaran kullanıcı adı üzerinden iletişime geçin.
Şimdilik yaklaşık on yazar var ama açık çağrı sayesinde kısa bir sürede gezegen sakinleri artacaktır. Siz de isterseniz gezegene katılabilirsiniz. planet commandline sadece İngilizce olsa da duruma göre bu konuda da değişiklik yapılabileceği belirtilmiş.
Gezegenler genelde RSS okuyucular üzerinden takip ediliyor olsa da planet commandline'nin renk temasının değiştirilebilir olması güzel olmuş.

Gezegene düşmüş yazılardan kısa bir derleme yapayım tam olsun. Dizin içinden rastgele bir dosya veya dizin seçmek için:
$ ls -1 | shuf -n 1
commanline.png
$ ls -1 | shuf -n 1
commanline4.png
$ ls -1 | shuf -n 1
commanline2.png
$ ls -1 | shuf -n 1
commanline3.png
$ ls -1 | shuf -n 1
commanline2.png
ls'nin aldığı -1 parametresi her girdinin ekrandan farklı bir satırda basılmasını sağlıyor. shuf benim yeni duyduğum bir komut, satırları rastgele karıştırıyormuş. Örnekte aldığı -n parametresi ekrana kaç adet satır çıktılanacağını ayarlıyor. shuf, bir dosya içinden rastgele satır çekmek için de kullanılabilir:
$ shuf -n1 quotes
Why is the Camel's Neck Crooked?
$ shuf -n1 quotes
A boa constrictor swallowing an elephant? Cool story bro.
Google'nin metinden sese çeviricisini de konsol üzerinden kullanabiliriz:
$ wget -q -U Mozilla -O cikti.mp3 "http://translate.google.com/translate_tts?tl=tr&q=merhaba+dunya"
Google'nin desteklediği 58 dille birlikte kullanılabilir bu komut. Komut çalıştırıldığında sorgulanan dile göre bir ses dosyası oluşur. Adresteki q parametresi yalnızca 100 karakter desteklediğini unutmayın. tl (target language) parametresi de hedef dili tanımlayan parametre.

wget'in aldığı -q parametresi ekranda hiçbir bilgi verilmemesini sağlıyor. -U, kullanıcı aracısı olarak Wget/SÜRÜM yerine belirtilen tarayıcının kullanılmasını sağlar. -O, çıktı dosyasının adını ayarlar.

Komut satırı üzerinden bir şeyler yapmayı seviyorsanız göz atmanızda fayda olan bir gezegen planet commandline.

Yorumlar

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h