Nagagutsu o Haita Neko

Masalları nasıl hatırlıyorsunuz? Ben genelde okuduklarımdansa izlediklerimi daha kolay hatırladığım için masallar şu an kitaplardaki hallerindense çizgi film uyarlamalarındaki halleriyle hafızamda.
Çizmeli Kedi dendiğinde de aklıma Nagagutsu o Haita Neko ve Nagagutsu o Haita Neko no Bouken (Adventures of Puss-in-Boots) gelir. Eminim öncesinde veya sonrasında Charles Perrault'un bu ünlü masalının çevirilerini de okumuşumdur ama bunların detayları bir şekilde kaybolmayı başarmış hafızamda. Benim gibiler eminim birkaç on yıl sonra da Shrek ile özdeşleştirecek Çizmeli Kedi'yi.



Puss in Boots ismiyle de bilinen Nagagutsu o Haita Neko, 1969 yapımı bir Japon animasyonu (bunları okurken ben altı yaşımdan beri anime izliyorum ulan diyenler olacaktır). Pek çok kişinin tanıdığı ve sevdiği Hayao Miyazaki de görsel senaryo taslağı sanatçısı ve ana kare animatörü olarak animasyonda görev almıştır. Hayao Miyazaki ayrıca bir gazetede seri olarak yayınlanan manga adaptasyonunu da yapmıştır.

Ana karakter olan Çizmeli Kedi'nin ismi Perrault'un kısaltması olan Pero'dur ve aynı zamanda Toei Animation'ın maskotudur.

Eseri daha sonra 1972 yapımı The Three Musketeers in Boots (Nagagutsu Sanjūshi) ve 1976 yapımı Puss in Boots Travels Around the World (Nagagutsu o Haita Neko: Hachijū Nichikan Sekai Isshū) takip etmiştir.

Eser ayrıca The Wonderful World of Puss 'n Boots ismiyle İngilizce seslendirme, orijinal seslendirme, İngilizce altyazı seçenekleriyle ve çeşitli ek özelliklerle DVD üzerinde de yayınlanmıştır.

Bundan sonrası animasyonun ve masalın konusuyla ilgili detaylı bilgiler içerebileceğinden gerekli önlemleri almanız rica olunur.

Farelere iyi davrandığı için camia içinde hoş karşılanmayan Çizmeli Kedi'miz idam cezasına çarptırılır. Tam asılacağı sırada iplerini keserek kurtulur ve kaçar. Buradan diğer kedilere seslenmek istiyorum, hiç mi kafanız çalışmıyor, kılıcını bıçağını almıyorsunuz kedinin. Ben hep böyleyim kötü karakterlerin beceriksizliklerine dayanamıyorum. Kaçan kedi büyük olur, üç kedi yollanır Pero'nun peşinden yakalanması ve öldürülmesi için. Bu üç karakter de ayrı alemdir.

Pero kaçarken abileri tarafından pek de iyi davranılmayan, hakkı yenilen, sessiz, masum Pierre ile karşılaşır. Pierre'nin makus tarihini değiştirmeye karar veren Pero, harika işler çıkarır.

İkili, güzel prenses Rosa'ya aşık olan, karşılık bulamayan ve çeşitli kötü planları olan Lucifer ile de çeşitli münasebetlerde bulunur. Olaylar gelişir.

Güzeldir, zamanı olan izlesin.


Kaynaklar:
Wikipedia - Puss in Boots (1969 film)
DanielThomas.org - Puss in Boots (Nagagutsu o Haita Neko)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h