Google Reader'a Tema Giydirmek

Google Reader'ı severek kullananlardan biri de benim. Google Reader sanırım henüz yaygın değil, en azından tüm özellikleri değil. Bunu, hiçbir yerde Sözlük Yazarlarının Google Reader Paylaşılan Öğeleri vb. bir başlık göremememden çıkardım, yanlış olabilir tabii.

Google Reader, değme masaüstü RSS istemci uygulamasına taş çıkarıyor, diğer Google servislerinin de esiriyseniz baldan tatlı geliyor. Kendi adıma konuşayım, Google Reader ile eşzamanlı çalışabilecek bir uygulama olmadıkça beslemeleri Google Reader üzerinden takip etmek ilk tercihim olmaya devam edecek.

İşte, kısa bir giriş oldu sanırım. Google Redar'ın Google Reader Play gibi harika ve az kişi tarafından bilinen özellikleri olsa da bir de şu var: çok kişi tarafından bilinen dayanılmaz eksiklikleri. Şimdi beni en çok ilgilendiren üç tanesini sıralayıp, konumuz olanına geçeceğim:
  • Çift girdileri filtreleme yeteneği. Gezegenler, günlükler ve siteler üzerinden gelen aynı yazılar.
  • Paylaşılan öğelerin yalnızca bağlantı içermeyenlerin bağlantısının elde edilebilir olması. Eksiklik olup olmadığı tartışılır. Spam ile ilgili bir durum gibi duruyor.
  • Tema desteği. Gmail'dekine benzer bir tane.
Uzun bir süre Google Reader ile zaman geçirdikten sonra onu özelleştirmek istemeye başlayabiliyorsunuz. Dün benim başıma geldi örneğin. Kısa bir arama sonrasında Google Reader Plus isminde güzel bir proje buldum.

Google Reader Plus, Chromium'a yükleyebileceğiniz ve Google Reader'da eksikliğini hissettiğiniz pek çok özelliğe kavuşmanıza yardımcı olabilecek bir eklenti.

Her ne kadar beni şu an yalnızca tema desteği ilgilendirse de daha fazlasını isteyenleri de rahatlıkla memnun edebilecek bir eklenti Google Reader Plus.
Henüz yeni kullanmaya başladığım için özelliklerinin çoğunu denemedim ama kısaca bahsedeyim en azından bir fikir vermesi açısından:
  • Paylaş, yıldızla, e-posta ile gönder gibi işlemlerin atalı olduğu düğmeleri yalnızca simgeler halinde gösterebilme.
  • O an okunmakta olan girdiyi diğerlerinden parlak gösterme.
  • Her zaman güvenli protokol (https) kullanabilme.
  • Geniş bir tema desteği (benim şimdiki favorim için bkz: Helvetireader)
  • Sitelerin simgelerini (favicon) gösterebilme.
  • Okunmamış ileti sayısının gösterilmesiyle ilgili ek denetimler.
  • Yerleşimle ilgili pek çok özelleştirme.
  • Fare ve klavye ile ek kontroller ve kontrollerin özelleştirmesi.
  • Okunanların diğer servisler üzerinden paylaşmayı kolaylaştırıcı ek özellikler.
  • Bağlantıları önplan yerine (doğrudan o sayfaya geçme) arkaplanda açmak için kısayol ve bir düğme.
Eklentinin yerelleştirme desteği de var ve desteklenen diller arasında Türkçe bulunmakta. Bu sayede eklentinin tüm sunduklarını kolayca keşfedebilirsiniz. Eklenti özgür ve ücretsiz bir proje. İsterseniz geliştiricisine çeviri, kod veya hata bildirimi gibi yollardan katkı verebilir, isterseniz de PayPal üzerinden maddi olarak bağışta bulunabilirsiniz.
Sadece tema desteği için yararlanabileceğiniz alternatifler olsa da Google Reader üzerinde daha fazla kontrol ve özelleştirme istiyorsanız bakmanızda fayda olan bir eklenti, Google Reader Plus.

Yorumlar

  1. teşekkürler , hemen temalandım :)

    YanıtlaSil
  2. Selam. Kardeş, siteye "Google reader" paylaşılan öğeler klipini ekleyince haberlerin altında (eklentide) yer alan “Tümünü görüntüle” sözlerini kaldırmak mümkünmü acaba,mümkünse nasıl?
    Önceden Teşekkürler!

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Fatih,

    Google Reader paylaşılan öğeleri rss de sunuyor. Google Reader'ın sunduğu klibi eklemek yerine bu rss bağlantısını kullanabilirsiniz sanırım İçerik Takibi (Blogunuza RSS veya Atom içerik takibinden içerik ekleyin.) eklentisiyle.

    Bu doğrudan Google Reader'ın sunduğu eklentide yapılabilir mi bilmiyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h