Orijinal Windows 7 Üzerinden Pardus Disk Bölümlerine Erişim

Ben Orijinal Windows 7 üzerinden ext4 disk bölümlerine erişimin kolay ve şık olmadığını zannediyordum ama öyle değilmiş. Sözlükte özgür yazılımlarla ilgili tematik çalışırken Orijinal Windows'un harika bir ext4 desteği olduğunu öğrendim metal revolution'un yazdıkları sayesinde.

Orijinal Windows üzerinden Pardus disklerine erişimin neden çok önemli olduğunu veya bunun için neler yapılması gerektiğini detaylıca anlatmayacağım. Bunlar Orijinal Windows kitapçığında yazıyor zaten, oradan okuyabilirsiniz. Kısaca bahsetmek gerekirse:

  • Ext2Fsd isimli Orijinal Windows sistemler için yazılmış özgür ext2 / ext3 dosya sistemi sürücüsünün son sürümünü (şu an kendisi 0.48 olmaktadır) yükleyin.
  • İndirdiğiniz Orijinal Windows kurulum dosyası aracılığıyla Ext2Fsd'yi kurun.
  • Ext2Fsd'nin bu sürümü doğrudan ext4 dosya biçimini desteklemediği için bunun için bir yama (uygulamalardaki hataları gideren veya yeni özellikler kazanmasını sağlayan dosyalar) kullanmamız gerekiyor. İhtiyacımız olan yama Bo Brantén'in sayfasında yer almaktadır. Bu sayfadan yamanın son sürümünü (şu an için dosya ismi: Ext2fsd-0.48-bb8) bilgisayarınıza indirin.
  • İndirdiğiniz yamayı arşivden çıkarın ve kullandığınız Orijinal Windows sürümüne göre fre dizinin içinden ulaşabileceğiniz ext2fsd.sys dosyalarından uygun olanını c:\windows\system32\drivers dizinine kopyalayın. Örneğin 32 bitlik bir Orijinal Windows kullanıyorsanız /fre/i386/ext2fsd.sys dosyasını kullanmalısınız.
  • Kurulum işlemlerinden sonra bir Orijinal Windows klasiğini tekrarlayın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.


  • Normal şekilde Ext2Fsd ayarlamalarını yaparak kullanmak istediğiniz ext4 bölümlerine sürücü harfleri atayın ve işte bu kadar. Ben sadece okuma özelliğini test ettim, yazma özelliğini henüz kullanmadım. Okumak için test ettiğim dosyalar küçük boyutlu metin ve resim dosyalarıydı. İleride farklı testler yaptıkça bu yazıya yorum olarak eklerim.


Pardus Wiki'deki ilgili maddenin de güncellenmesi gerekiyor, bahsedilen yöntemi deneyip olumlu sonuç alan biri maddeyi güncelleyebilirse harika olur.

Yorumlar

  1. metal revolution ile biraz konuştum bu konuda.

    Yazma desteğini ne yaptığınızdan emin değilseniz açmamanız daha iyi olur diyor.

    Sizin yazıp yazmamanızdan daha önemli olarak siz bir şey yapmasanız bile Windows önbellekleme vb. işler için ext4 alanını da kullanmaya çalışıyormuş bu da Linux'un açılırken sabit diski kontrol ederek geç açılmasına neden olabiliyormuş.

    Söyleyeyim, haberiniz olsun.

    YanıtlaSil
  2. Timuçin KızılayAralık 22, 2010 1:32 ÖÖ

    Windows gibi virus tehlikesi yüksek bir işletim sistemine ext4 disk alanına yazma yetkisi vermeden önce iki kez düşünürdüm. (ve son kararım windowsu kaldırmak olurdu :)))
    Mecbur kalınca bu şekilde okutmak işe yarayabilir ama bir şekilde zorunlu nedenlerle kurulu windows sistemi bilgisayardaki diğer yerlere ilişmesin, mümkün olduğunca izole olsun daha iyi.

    YanıtlaSil
  3. Evet evet, yazma desteği çok çok gerekmedikçe açılmaması en doğru olan.

    Bu yazıyı biraz göze soka soka yazma nedenim, bunun yapılamaması (eğer öyle olsaydı ki değil) bile GNU/Linux'un bir eksikliği olarak algılanabiliyor diyeydi, oninçin.

    Konunun diğer boyutuyla ilgili olarak NTFS-3G ismi de geçsin burada, tam olsun :)

    YanıtlaSil
  4. (bkz: bir usb bellek takmalık canı olan işletim sistemleri)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h