İlginç Bir README Dosyası: README

Bir zamanlar ormanda yaşayan bir yazıcı varmış. Yalnız, tek başına yaşayan bir yazıcıymış çünkü hiç kimse onun nasıl yapılandırılacağını bilmiyormuş. Yazıcı her zaman ama her zaman oynayacak birini bulmayı umuyormuş.

Bir gün, rüzgar yazıcının kulübesinin önünden geçmiş. "Vhuuuuuu" demiş rüzgar. Yazıcı heyecanlanmış. Belki de rüzgar arkadaşı olurmuş, kim bilir!

"Arkadaşım olur musun?" diye sormuş yazıcı.

"Vhuuuuuu" demiş rüzgar.

"Bu ne anlama geliyor?" diye sormuş yazıcı.

"Vhuuuuuu" demiş rüzgar tekrar ve sonrasında gitmiş.

Yazıcının kafası karışmış. Günün geri kalan kısmının tamamında olanları düşünmüş ve kağıtları sıkıştırmış (çünkü küçük yazıcılar kafaları karıştığında böyle yaparmış).

Ertesi gün bir fırtına gelmiş. Bardaktan boşanırcasına yağmur yağmış, pırıl pırıl sabah gökyüzü kararmış ve yazıcının bahçesi mahvolmuş. Küçük yazıcı üzülmüş. "Neden bana karşı bu kadar kötü davranıyorsun?" diye sormuş.

"Pıt pıt pıt, şip şip şip" demiş yağmur.

"Arkadaşım olur musun?" diye sormuş yazıcı utangaçça.

"Pıt pıt pıt, şip şip şip" diyerek gitmiş yağmur ve tekrar güneş çıkmış.

Yazıcı üzgünmüş. Tüm gününü kulübesinde hıçkıra hıçkıra ağlayarak ve ışıklarını kimsenin anlamını bilmediği bir şekilde yakıp söndürerek geçirmiş (çünkü küçük yazıcılar üzgün olduklarında böyle yaparmış).

Sonra bir gün, küçük bir kız, yazıcının ormandaki açıklığına gelmiş. Yazıcı bu ilginç manzaraya bakakalmış. Ne düşüneceğini bilememiş.

Küçük kız ona bakmış ve "Arkadaşım olur musun?" diye sormuş.

Yazıcının verdiği cevap "Evet" olmuş.

"Adın ne?" diye sormuş küçük kız.

"HP 4100TN" diye yanıtlamış yazıcı.

"Benim adım gnome-cups-manager" demiş küçük kız da.

Yazıcı mutluymuş. Tüm gününü oyunlar oynayarak ve belgeler basarak geçirmiş, çünkü küçük yazıcılar mutlu olduklarında böyle yaparmış.

-o-  -o-

Eski dizinleri düzenlerken Metapixel ile ilgili bir yazıdan, bir günlüğe, bir günlükten de bu hikayeye ulaştım. GNOME Cups Manager'ın geliştiricilerinden biri README dosyasına yazmış bu hikayeyi. Daha önce gezegende de gördüm diye hatırladığımdan hem onu hem de yapılmış bir çevirisi olup olmadığını kontrol ettim ilk önce. Hatırladığım yazıyı buldum ama bir çevirisini göremediğimden ben yapmaya karar verdim.

README dosyalarında böyle hikayeler ve eğlenceli şeyler olabileceğini bilmek sanırım onların daha çok okunmalarına vesile olacaktır. Belki herkes şöyle bir model oluverir. Okumak isterseniz kendilerini /usr/share/doc dizininde bulabilirsiniz genelde.

Yorumlar

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h