Wine Yazılımlarına Daha Yerel Bir Hava Vermek

Wine harika bir proje. Bizlere başka bir işletim sistemi için yazılmış yazılımları, oyunları ve aklınıza gelecek diğer şeyleri çalıştırmak için bulunmaz bir şans veriyor. Sevmeyenleri de var, bana ilginç gelir. Konumuz Wine'nin ne kadar harika olduğu veya bazı kişilerin neden Wine'yi sevmediği değil, Wine'nin en önemli eksikliği hakkında. Wine yazılımları çok güzel görünmüyor. KDE veya GNOME'nin renk şemalarını ve yazıtipi tercihlerini kullanmıyor çünkü. Bu gerçekten çok kötü, sadece bir iki yazılım bile kullansanız dayanılacak gibi değil. Wine ile Windows temalarını kullanabilirsiniz ama bu Wine'yi oldukça yavaşlatmaktadır. Ayrıca kullandığınız KDE veya GNOME temasına uygun bir taneyi nereden bulacaksınız? Ama yapılabilecek bir şeyler de yok değil.

Her ne kadar ben sadece KDE için nasıl yapılacağını söyleyecek olsam da aynı işlemleri üç aşağı beş yukarı değişikliğin ardından GNOME için de uygulayabilirsiniz. Hatta diğer masaüstü ortamları için uygulanabilmesi de muhtemel. Yazı KDE için yapılması gerekenlerle ve tüm hızıyla devam ediyor.

Sistem Ayarları'nı açın. Görsel ve İşitsel bölümündeki Görünüm'ü seçin. Görünüm'den Renkleri. Renk Ayarları bölümünden de Renkler sekmesini seçin. Renkler sekmesinde bir pencereyi pencere yapan tüm öğelerin renk değerlerini belirleyebileceğiniz seçenekler vardır.


Şimdi de bir renk seçiciye ihtiyacımız var, burada seçim tamamen ait ama bana sorarsınız KDE ile birlikte gelen Renk Seçici programcığı tam bu iş için. Renk seçiciler fare ile işaret edilen noktanın renk bilgilerini / değerlerini döndüren oldukça kullanışlı yazılımlardır.

Renk Seçici'yi masaüstünüze veya panelinize eklediyseniz şimdi de sıra Wine Ayarları'nda. Wine Ayarları'nın Masaüstü Entegrasyonu bölümüne geçin. Buradaki Item (Öğe)isimli açılır kutu Wine uygulamalarının pencerelerindeki öğeleri seçmenize yaramaktadır. Bir öğeyi seçtiğinizde o öğeye ait renk (eğer destekliyorsa boyut ve yazıtipi) ayarlarını yapabiliyorsunuz.


Basitçe yapmamız gerekenlerin ne olduğu ortaya çıktı zaten: KDE'deki renk değerlerini renk seçici ile öğrenip Wine renk ayarlarındaki öğeler için uygulayacağız. İşte hepsi bu.

Eğer yazıtiplerinden de memnun değilseniz benzer işlemleri onlar için de uygulayabilirsiniz. KDE'de kullanılanların isimlerini Sistem Ayarları'ndan öğrenin ve Wine Ayarları'ndan aynılarını seçin.

Tüm bunlar ne yazık ki Wine uygulamaların tam bir yerliye çevirmeye yetmiyor. Wine uygulamaları hala bir parça turist olarak kalıyor, çünkü KDE'deki tema veya sitillerini tam olarak uygulamak şu an için mümkün değil. Ama en azından bunları yaparak Wine uygulamaların daha az çirkin olmasını sağlayabiliriz.

Buraya kadar sabırla okuyarak ya da yazıyı baştan aşağıya bir süzerken geldiyseniz ve sübhanallah kardeş ibretlik bir paylaşım ama özet geçebilir misin diyorsanız sonraki satırlar sizin için geliyor :)

  • Wine Kayıt Düzenleyici'sini açın: wine regedit
  • HKEY_CURRENT_USER\Control Panel bölümüne geçin ve Colors anahtarını silin.
  • Kate'yi açın ve aşağıdakileri yapıştırın:
[HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Colors]
"ActiveBorder"="239 239 239"
"ActiveTitle"="239 239 239"
"AppWorkSpace"="198 198 191"
"Background"="93 77 52"
"ButtonAlternativeFace"="200 0 0"
"ButtonDkShadow"="85 85 82"
"ButtonFace"="239 239 239"
"ButtonHilight"="255 255 255"
"ButtonLight"="255 255 255"
"ButtonShadow"="198 198 191"
"ButtonText"="0 0 0"
"GradientActiveTitle"="239 239 239"
"GradientInactiveTitle"="239 239 239"
"GrayText"="198 198 191"
"Hilight"="103 141 178"
"HilightText"="0 0 0"
"InactiveBorder"="239 239 239"
"InactiveTitle"="239 239 239"
"InactiveTitleText"="255 255 255"
"InfoText"="0 0 0"
"InfoWindow"="200 0 0"
"Menu"="239 239 239"
"MenuBar"="0 0 0"
"MenuHilight"="179 145 105"
"MenuText"="0 0 0"
"Scrollbar"="239 239 239"
"TitleText"="255 255 255"
"Window"="255 255 255"
"WindowFrame"="0 0 0"
"WindowText"="0 0 0"
  • Dosyayı hede.reg veya daha anlamlı bir isimle kaydedin.
  • Wine Kayıt Düzenleyici'sine geçin. Az önce oluşturduğunuz kayıt dosyasını içeri aktarın: Kayıt> Kayıt Dosyası Al...
  • Renkleri kontrol etmek için Wine ile bir uygulama açın.


öncesi (Windows grisi)

 sonrası (KDE grisi)

Kaynaklar:

Yorumlar

  1. "Sevmeyenleri de var, bana ilginç gelir. Konumuz Wine'nin ne kadar harika olduğu veya bazı kişilerin neden Wine'yi sevmediği değil, Wine'nin en önemli eksikliği hakkında."

    adamlar bu durumdan bir hayli rahatsız olmalı ki meseleyi uzunca izah etmeyi uygun görmüşler.

    http://www.winehq.org/why
    A lot of people in popular discussion forums keep thinking that Wine is "the last thing that Linux needs" or that it is "not important". We are listing some info here that is supposed to thoroughly defeat these and other claims.

    http://www.winehq.org/myths
    Myth 2: "Wine is bad for Linux"
    One undeniable fact exists: there is a vast software library that works with Microsoft's operating systems. Many of these applications already have Linux equivalents, however for most people there remains a handful of programs keeping them tied to Windows. Some of these programs have almost no chance of getting ported to Linux (e.g. Microsoft Office), others simply can't be ported because they've become abandonware (e.g. TurboTax 1999). Would I want to have Windows just because someday I may need to access an old tax program?

    The fact that Wine exists won't prevent companies from porting their software, but having less than a few percentage points of marketshare will. Wine puts more free software into the hands of people who would otherwise not use it. In turn, history has repeatedly shown that larger marketshare leads to more commercial development. More commercial development has always led to more efforts to develop better free software equivalents.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h