KDE'deki Yeni Metin Belgeleri Ne Kadar Yeni

Altı yaşımdan beri KDE kullanıyorum diyecek kadar olmasa da GNU/Linux kullandığım tüm zamanlar aynı zamanda KDE kullandığım zamanlardır. Bir süre Window Maker ile ilgilendiysem de KDE dışındaki hiçbir masaüstü ortamında aynı rahatlığı bulamadım, bulamıyorum ve sanırım bulamayacağım da. Bunun KDE'nin diğer masaüstü ortamlarından daha iyi olup olmamasıyla bir ilgisi yok sadece KDE ile aynı dili konuşabiliyoruz o kadar.

KDE iyidir, hoştur ama KDE'nin beni deli eden o kadar yönü var ki. Bunlardan biri de son zamanlarda dikkatimi çeken ve bununla da kalmayıp canımı sıkan yeni metin belgesi oluşturma işlemi. Bildiğiniz ya da tahmin edebileceğiniz gibi Dolphin'de herhangi bir dizindeyken boş bir alana sağ tıklayıp Yeni Oluştur> Metin Dosyası yolunu takip ederseniz bir iletişim penceresi açılarak size dosyaya vermek istediğiniz ismi sorar. Derdim bunun doğrudan Dolphin içinde (yeniden isimlendirme işlemi gibi yani) olmaması değil, iletişim penceresinden de girerim dosyanın ismini sorun değil.

Ama bu kadar işlemden sonra istediğimi tam olarak elde edemezsem mutsuz olurum. Ne demek istiyorum? Bu yöntemle oluşturduğum metin belgesini açıyorum ve boş / yeni bir belge ile karşılaşacağıma içinde bir boşluk ve iki satır bulunan bir belgeyle karşılaşıyorum. Dostum sıfır demişsin ama ikinci el çıktı bu dosya!




Kate veya KWrite'yı doğrudan açıp yeni bir belge oluşturduğumda böyle bir durum söz konusu değil, bomboş bir belge yazmam için beni bekliyor. Bu kadar yazı sadece tek bir boşluk karakteri için mi? Hem evet, hem hayır. Her yeni metin belgesi oluşturduktan sonra bir de belgenin içinde istemim dışında oluşan o boşluk karakterini silmek zorunda olmamla ilgili. Eğer boşluğa ihtiyacım olursa ben halledebilirim.

Belli bir süre bu şekilde kullandıktan sonra bunun nedenini ve varsa çözümünü öğrenmek için KDE kurulumunun yapıldığı dizini ziyaret etmeye karar verdim. Girdikten bir süre sonra da /usr/kde/4/share/templates dizini gözüme çarptı. Bu dizinin içinde Yeni Oluştur içerik menüsünün içindeki öğelerin tanımlı olduğu .desktop dosyaları vardı. TextFile.desktop'u açarak kontrol ettim ve URL=.source/TextFile.txt satırını gördükten sonra /usr/kde/4/share/templates/.source dizinine geçtim. Bu dizinde bulunan TextFile.txt'yi açtım ve içindekilerin hepsini silmeyi denedim ama bu, dosyanın ne dosyası olduğunun belirlenmesini engellediği için bundan vazgeçtim. İkinci denemede sadece boşluğu silerek, iki satırı bıraktım ve istediğime ulaştım.




Sizce bu bir sorun mu, yoksa iyi bir nedeni var mı böyle olmasının? KDE geliştiricilerine bildirmeyi düşündüm ama hem daha önce bildirilip bildirilmediğini araştırmadığım için hem de gerçekten bir hata olup olmadığından emin olmadığımdan bildirmedim.

Yorumlar

  1. boş dosyada boşluk olur mu
    ya da daha güzel ifadeyle
    ne arar la boşluk boş dosyada

    YanıtlaSil
  2. Şablonun içinde hiçbirşey bırakmayınca ama .txt uzantı verince otomatik olarak kwrite ile açılıyor.. Bence şablonu değiştirirsen bu şekilde çalışması lazım..

    YanıtlaSil
  3. Ben bildim bileli KDE'nin metin dosyaları öyle..

    YanıtlaSil
  4. Söylediğiniz gibi şablonda bir şey bırakmayınca ama uzantısını .txt olarak verince sihir hedesi (magic mime) yerine dosya uzantısına baktığı için ne dosyası olduğunu anlayabiliyor KDE.

    Ama .txt artık çok tırt ve gereksiz bir uzantı gibi geliyor bana. Koskaca çalıştırılabilir dosyalar bile uzantısız olurken GNU/Linux'ta yazdığım küçük notlar da uzantısız olsun ne çıkar :)

    YanıtlaSil
  5. Bu yazıdan sonra ihtiyaç duyduğum bir kaç tane de yeni oluştur şablonu oluşturdum. Dileyenler buradan ulaşabilir. Şunları içermektedir:

    * Yeni Bzip arşivi - Ark'la farklı dizinlerdeki dosyaları arşivlemek için ideal
    * Yeni C++ dosyası - Bir merhaba dünyasından istenen yazılım gerçeklenebilir, ben yaptım oldu
    * Yeni OGG dosyası - Audacity ile kayıt için lazım oluyor bana böyle bir şeyler
    * Yeni PNG dosyası - Hangi dizindeyken PNG oluşturmanız gerekeceğini asla bilemezseniz :)

    YanıtlaSil
  6. Şuradaki abinin koyduğu ekran görüntülerine bakılarak yeni oluştur şablonlarıyla ne kadar abartılabileceği görülebilir.

    YanıtlaSil
  7. Keşke birileri günlüğüne veya Pardus Wiki'ye şu iki yazıdan yararlanarak bir nasıl belgesi yazsa tadından yenmez valla:

    Adding items to KDE "create new ..." menu

    Add document model to the right click option "create new"?

    YanıtlaSil
  8. Böyle durumlarda özgür yazılım dünyasında işler nasıl yürür bilirsin. "E sen yapıver" deyiverirler adama :)

    YanıtlaSil
  9. Yaş ilerledikçe gençlerden bekliyoruz bazı bazı. Üç vakte kadar birisinin yazısı düşmezse Reader'a o zaman yazarının kim olacağını çok iyi biliyorum :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h