Kate ve Harici Araçlar

GNU/Linux kullanıcılarının en çok kullandığı yazılım çeşitlerinden biridir metin düzenleyiciler. Her işe koşarlar, alacağınız küçük notları, günlüğünüze aktaracağınız girdileri, paketleyeceğiniz yazılımların dosyalarını, derleyeceğiniz kaynak kodlarını yazarken... KDE kullananı başka, GNOME kullananı başka, konsol kullananı ise inanın çok bambaşka metin düzenleyicileri tercih etmektedir.

Uzun bir süre KWrite tek başına tüm ihtiyacımı karşıladığı için başka metin düzenleyiciler pek fazla ilgimi çekmedi. Bununla birlikte C++ ile ilgili basit kodları derlemeye başladığımdan beri KWrite yetersiz gelmeye başladı. On - on beş satırlık kod için de koskoca bütünleşik geliştirme ortamları kullanmak pek akıl karı olmadığından daha yakınlardan bir çözüm buldum; Kate.

Kate'nin hepsi hakkında ayrı ayrı ve uzun uzun yazılacak pek çok harikulade özelliği var fakat bu yazı sadece Kate ve harici araçların kullanımının anlatımı ile sınırlıdır. Kate'de halihazırda var olmayan özellikleri basit betikler yazarak kendiniz kazandırabilirsiniz. Örneğin yazdığınız betikleri doğrudan çalıştırabilir, kaç kelime yazdığınızı öğrenebilir veya istediğiniz bir kelime hakkında Google araması gerçekleştirebilirsiniz. Basit bir C++ örneğini yazmak, derlemek, bağlamak ve çalıştırmak istediğimizi varsayalım. Bunun için Kate'de kaynak kodu yazmayı ve daha sonra da Kate'nin uçbirim emülasyonunu açarak

g++ ./program.cpp -o program

komutunu vermeyi tercih edebilirsiniz fakat bu işi biraz daha otomatikleştirmenin kimseye zararı olmaz diye düşünüyorsanız yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

İlk önce Kate'yi açın ve biraz kurcalayarak aşinalık kazanın, ayrıca yardım bölümünde detaylı bir kullanım kılavuzu yer almaktadır, buna da göz atabilirsiniz.



Eğer Kate'yi sevdiyseniz devam edebilirsiniz. Ayarlar> Kate Uygulamasını Yapılandır yolunu takip ederek Eklentiler bölümüne geçin ve Dış Araçlar eklentisini aktifleştirin.

Dış Araçlar bölümüne geçin ve yeni bir dış araç oluşturun.



Basit bir sihirbaz yardımıyla kolayca yeni dış araçlar oluşturabilirsiniz. Etiket kısmında aracınıza vermek istediğiniz ismi seçebilir, mime tiplerinde yazdığınız dış aracın hangi dosya biçimleriyle çalışabileceğini ayarlayabilir ve komut satırı isminde yazdığınız dış aracı Kate'nin komut satırından (F7) çalıştırmak için kullanmak istediğiniz komutu belirtebilirsiniz.



C++ örnekleri için aşağıdaki betik yeterli olacaktır, eğer programınızda çeşitli kütüphaneler de kullanırsanız betiği biraz daha geliştirebilirsiniz (örneğin kodu okutup ncurses başlık dosyası dahil edilmişse -lnurses parametresiyle derle).

cd "%directory" && g++ "%filename" -o `echo "%filename" | cut -f 1 -d'.'` && konsole --noclose -e "./`echo "%filename" | cut -f 1 -d'.'`"

Yukarıdaki komutların ne yaptığını basit olarak anlatmak gerekirse: kaynak dosyanın (hede.cpp) bulunduğu dizine geç, g++ "dosya ismi" - o "dosya isminin noktadan önceki kısmı (hede)" komutunu çalıştır ve konsola dışarıdan komut göndererek derlenen yazılımı çalıştır (./hede) ve kullanıcı kapatmadığı sürece konsol ekranın açık kalmasını sağla. Çok küçük değişikler yaparak C programlarını derleyecek şekilde biçimlendirebilirsiniz yukarıdaki betiği. Şimdi son bir adım kaldı.

Yazdığınız harici (dış) araçları kullanabilmek için Kate'yi kapatıp tekrar açmanız gerekiyor. Neden böyle bilmiyorum ama böyle. Harici aracı çalıştırmak için Kate'nin kendi komut satırını kullanabilir, Araçlar menüsünden yararlanabilir veya oluşturduğunuz harici araca bir kısa yol atayabilirsiniz. Örneğin meta + F5 kısayolu son derece uygun bu dış araç için.




İlgili Bağlantılar:

Yorumlar

  1. merhaba bu tarz bir şey arıyordum bende kate için. büyük bir hevesle denedim ama ben imlecin altında konsol simgesi zıplyıp duruyor ama bir sonuç vermiyor. geçerli mi acaba bu kod hala? bu arada pardus 2009.1 kullanıyorum. tüm güncellmeleri yaptım.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    az önce denedim tekrar ve çalışıyor görünüyor. Yazdığınız kod normal şekilde derlenip, çalışıyor mu? Bunu deneyin, sonrasında yine bir sonuç alamazsanız, yaptığınız işlemleri söyleyin belki yardımcı olabilecek bir şey yakalarız.

    İyi günler.

    YanıtlaSil
  3. ayarların ekran görüntüsü şu adreste
    http://img211.imageshack.us/content.php?page=done&l=img211/4312/bug2h.png

    atadığım kısayoldan derlemeye çalışınca konsol açılmıyor. hiçbir şey olmuyor. ayrıca araçlar menüsü altında dış araçlara kısayol vardı bir den onlar kayboldu ne yaptıysam geri gelmedi. kate'nin ayar dosyalarını sildim ama nafile.

    YanıtlaSil
  4. Ayarlarınızda eksiklik var gibi görünüyor. Yazıdaki üçüncü ekran görüntüsündeki ayarların tamamını gerçekleştirin, Mime tipleri, Kaydetme yeri...

    Bunlardan sonra kısayolla çalıştırmayı deneyin, olmazsa tekrar belirtin, yardımcı olmaya çalışayım.

    YanıtlaSil
  5. olmuyor. özellikle her kate'yi açıp kapattığımda script'ye verdiğim kısayol sıfırlanıyor. sizin ekran görüntünüzdeki ayarları birebir yaptım olmuyor. ben kate'nin uç biriminden elle derlemeye devam edeceğim artık. sıktı iyice çünkü :(

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h