Pardus'ta Android Uygulamalarını Çalıştırma

Android Google tarafından mobil cihazlar için geliştirilen açık kaynak bir platformdur. Android bir işletim sistemi ve genel olarak ihtiyaç duyulabilecek temel yazılımları içermektedir. Android tabanlı cihazlar üzerinde çalışacak yazılımlar üretebilmek veya bu platform için yazılmış yazılımları bilgisayar üzerinde test edebilmek içinse Android SDK kullanılabilir.

Bu yazıda GNU/Linux'ta Android uygulamalarının Pardus üzerinde nasıl çalıştırılabileceğini göstererek Android'i merak edenleri ve yeni bir mobil cihaz almayı düşünenleri bu yeni platformla tanıştırmaya çalışacağım.

1. Android'in geliştiriciler için sunduğu Android SDK'nın GNU/Linux sürümünü bilgisayarımıza indirmeye başlayalım.

2. Paket Yöneticisi aracılığıyla Android SDK'nın ihtiyaç duyduğu diğer yazılımları yükleyelim. Bunun için eğer sistemimizde halihazırda kurulu değilse sun-jdk paketini yüklememiz yeterli.


3. Android'in İnternet üzerinden inme işi tamamlandığında arşivi çalışmak istediğimiz bir dizine açalım. Daha sonra bu dizinin içindeki tools alt dizine geçerek (ör: /home/maidis/android-sdk/tools) ve konsolu açarak (ör: Araçlar> Terminal Aç... veya F4) sanal Android'imizi kurmaya başlayalım.


4. İlk önce bir hafıza kartı oluşturalım, benim için şimdilik 1 GB yeterli eğer siz isterseniz daha büyük bir hafıza kartı da oluşturabilirsiniz.

./mksdcard 1024M maidis

5. Hafıza kartınızın oluşması için bir kaç dakika bekledikten sonra sanal bir Android cihazı oluşturalım:

./android create avd -n terminator -t 2

Özelleştirilmiş bir cihaz oluşturmak isteyip istemediğiniz sorulduğunda eğer teknik özellikleri ayarlamakla uğraşmak istemiyorsanız giriş (enter) tuşuna basarak hiç düşünmeden hayır diyebilirsiniz. Bu komut sayesinde terminator isminde sanal bir Android 1.5 platformu oluşturduk. Ayrıca eğer Android 1.1 platformuna ihtiyacınız varsa en sondaki 2'yi 1 olarak değiştirmeniz gerekiyor.

6. Şimdi oluşturduğumuz terminator'ü rahatça kullanabilmek için bir kısayol oluşturalım. Burada yapacağınız işlemler biraz farklılık gösterebilir. Kendi oluşturduğunuz dizin ve cihaz özelliklerine göre bunları değiştiriniz.


KDE Menü Düzenleyici'yi (eğer yerini tam olarak bilmiyorsanız KDE menüsünün arama kısmına menü düzenleyici yazmanız ve bir saniye sonra çıkacak olan sonuçlar arasından seçim yapmanız yeterli) açalım. İstediğimiz bir alt bölüme geçelim (ör: Sistem) ve Yeni Öge düğmesine basarak yeni bir kısayol oluşturalım. Çalıştırılacak komut kısmına aşağıdaki komutta gerekli değişiklikleri yaparak eklemeniz gerekmektedir:

/home/maidis/android-sdk/tools/emulator @terminator -sdcard /home/maidis/android-sdk/tools/maidis

Diğer düzenlemeleri de yaptıktan sonra ayarları kaydederek KDE Menü Düzenleyici'yi kapatalım.

7. KDE Menüsü üzerinden oluşturduğunuz kısayolu çalıştıralım ve Android'imizin açılmasını bekleyelim. Android'imiz açıldığında istediğimiz gibi kullanmaya başlayabiliriz.





Android'e farklı yazılımlar yüklemek için Android'in internet tarayıcısını kullanabilir ve kolaylıkla bulabileceğiniz yazılımları test edebilir veya Android'le beraber gelen yazılımlara göz atabilirsiniz. Örnek bir deneyim için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.




Yazıyı hazırlarken How to Run Android Applications on Ubuntu'dan yararlandım. Yazıda gözünüze çarpan hatalar varsa söylemekten çekinmeyin. Eğer siz de Android'de kullandığınız yazılımları nasıl kapatacağınızı merak ediyorsanız Google Grupları'na göz atabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Videoyu göremeyenler izlemek için şu bağlantıdan faydalanabilir.

    YanıtlaSil
  2. Yazıyı hazırladıktan sonra live-android isminde Android'i normal bir bilgisayarda çalışan cd aracılığıyla kullanmak için geliştirilmekte olan bir projenin olduğunu öğrendim.

    Elimde boş bir medya olmadığı için CD'ye yazarak gerçek bir bilgisayarda deneyemedim. QtEmu ve VirtualBox üzerinde yaptığım denemelerde ise Android'i başlatmayı henüz başaramadım.

    Eğer live-android'i denemek isterseniz aşağıdaki bağlantılar yararlı olabilir:
    . How to Run Google Android in VirtualBox, VMWare on Netbooks
    . Android Live CD: Not Quite There Yet

    YanıtlaSil
  3. android-scripting isminde Android üzerinde betiksel dillerin kullanımına imkan sağlayan bir ortam varmış.

    YanıtlaSil
  4. Yani Android nedir? derken üzerindeki uygulamaları nasıl çalıştırıyor evet bir işletim sistemi ama uygulamaların çalışmasının sağlayan bu işletim sisteminin çekirdeği ne yapıda hangi mobil aygıtlara uyumlu? ve nasıl uyumlu?

    YanıtlaSil
  5. Tayfur ben de açıkçası kendime aynı soruyu sorarak bu yazıyı yazdım :) Fakat hâlâ tam olarak Android'in ne olduğunu bilmiyorum.

    Bir sonraki cep telefonu tercihinde Symbian'ı mı yoksa Android'i mi tercih edeyim diye cevaplanmayı bekleyen bir kaç soru var hâlâ kafamda.

    YanıtlaSil
  6. Symbian tam açık değil sanırım henüz geçen haberlerde (Öİ) okumuştum. Ancak bende merak etmiyor değilim.

    YanıtlaSil
  7. Konu dışı: Tayfur ilk yorumunu yanlışlıkla ben mi sildim (farem can çekişiyor da) yoksa yorum yapanların kendi yorumlarını silme hakları var mı?

    YanıtlaSil
  8. Android'in nasıl çalıştığını basit olarak anlayabilmek için Android'in mimari yapısına bakılabilir.

    YanıtlaSil
  9. Benim gibi pek Java dostu olmayanlar ne yapacak peki? Tamam Java taşınabilirliği inanılmaz bir şekilde arttırıyor olabilir ama sevmiyorum, ne yapayım. Bu şekilde düşünenler için Android NDK varmış.

    Native C++ "Hello World" working in emulator
    Native C applications for Android

    YanıtlaSil
  10. Anıl, o yorumu ben sildim evet oturum açıkken bir başka blogspot blog`a yorum yazınca geri silme imkanı var. Neden sildiğime gelince soru biraz kapsamsız ve anlamsız kalmıştı altına daha detaylısını yazıp onu silmek istedim. Kalabalık olmasın senin sayfanda;)

    YanıtlaSil
  11. Bu arada verdiğin linkten inceledim, çekirdeği Linux zaten..

    YanıtlaSil
  12. android virtualbox üzerinde gayet rahat çalışıyor internete bile girdim fakat telefon araması boşa oluyor :D

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h