eViacam



Filmlerde el ve göz hareketleriyle, sesli komutlarla veya beyin dalgalarıyla bilgisayarlarını kontrol eden film kahramanlarını görmüşüzdür. Beş on sene öncesine kadar nasıl gerçekleştirilebileceğini dahi zorlukla hayal ettiğimiz bu teknolojiler günümüzde özgür yazılımların gelişmesi sayesinde son kullanıcıların da kullanabileceği bir yaygınlığa erişti.

Erişilebilirlik (accessibility) özel ihtiyaçları olan insanların teknolojiden daha rahat ve etkili bir biçimde yararlanmasına yardımcı olması için tasarlanmış araçları ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Ülkemizde bu kavrama ne yazık ki yeteri kadar önem verilmemektedir.

Erişilebilirlik kavramını bilişim dünyası sınırları içinde incelersek, erişebilirlik için; ekran klavyeleri, büyüteçler, sesten yazıya / komuta çeviri yapan programlar, ekran okuyucular gibi kullanıcıların bilgiye ve hizmete erişilebilirliğini artırmak için geliştirilmiş teknolojilerdir diyebiliriz. Günümüzde bu teknolojilerin özgürce kullanılabilmesi için onlarca açık kaynak yazılım geliştirilmiştir.




eViacam da kullanıcıların sadece bir ağ kamerası aracılığıyla, klavye ve fareye ihtiyaç duymadan bilgisayarlarını kullanmalarına yardım eden bir araçtır. Cesar Mauri-Loba tarafından GTK ve OpenCV gibi özgür araçlarla geliştirilen ve yine özgürce dağıtılan eViacam kullanıcıların kafa hareketleriyle fare emülasyonu sağlamaktadır.

eViacam ile fare imlecini hareket ettirmek için kafamızı istediğimiz yöne doğru hareket ettirmek yeterlidir. Herhangi bir tıklama işleminin gerçekleştirilmesi içinse kafamızı daha önceden ayarladığımız süre boyunca sabit tutmamız yeterlidir. Sağ tıklama, sürükleme gibi farklı hareketler ise ekranın üstüne yerleşen tıklama penceresiyle gerçekleştirilebilir.

Programın GNU/Linux ve Microsoft Windows sürümleri bulunmaktadır. GNU/Linux kullanıcıları dağıtımlarının depolarını kontrol ederek eViacam'ı bilgisayarlarına yükleyebilirler. Pardus kullanıcıları sorumluğunu üstlerine alarak şu anda benim oyun alanımda bulunan paket yapım dosyalarından faydalanabilirler:

sudo pisi bi http://svn.pardus.org.tr/pardus/playground/maidis/eviacam/pspec.xml -d

Eğer dağıtımınız için uygun bir paket bulamazsanız, kolayca kaynak koddan da kurulum yapabilirsiniz:

./configure && make && make install

eViacam'ın Türkçe çevirilerini az önce Cesar'a gönderdim, sanırım bir sonraki sürümde eklenmiş olur. Eğer şimdiden Türkçe çevirileri kullanmak isterseniz bu bağlantıdan faydalanabilirsiniz.


Kaynaklar:
Ekşi Sözlük - erişilebilirlik
Introduction: eViacam, a draft copy

Yorumlar

  1. Eğer yazının en üstünde bir video göremiyorsanız, bu bağlantıdan faydalanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  2. Yarın Penguenler de Oynar'da eViacam ile GNU/Linux oyunlarının nasıl oynanabileceğini okuyabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. MouseTrap isminde bir yazılım daha varmış, benzer özellikleri olan.

    YanıtlaSil
  4. Tebrikler Anıl! Eline sağlık çok güzel bir çalışma.

    YanıtlaSil
  5. Bu arada çeviride birkaç hata var, lütfen bu çeviriyi kullanmayın ve bir hafta içinde güncel Türkçe çeviriyi de içerecek 1.1 sürümünü bekleyin.

    YanıtlaSil
  6. indirdim.eviacam komutu verince uygulama açılmadı.bütünleşik kamera ile Pardus'da nasıl kullanabilirim.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba, yardımcı olmak isterim yalnız bir kaç bilgi daha verebilirseniz iyi olur:

    - Pardus'un hangi sürümünü kullanıyorsunuz? Çünkü henüz yalnızca 2008'de test ettim paketi.

    - Kameranızı diğer Pardus programları aracılığıyla kullanabiliyor musunuz?

    - Bilgisayarınızın ve kameranızın marka ve modeli nedir?

    - Yukarıdaki pisi komutuyla paketi oluştururken herhangi bir hatayla karşılaştınız mı?

    Bunları söylerseniz eğer benim yapabileceğim bir şeyse hemen düzeltmeye çalışırım, eğer eViacam ile ilgiliyse geliştiricisine iletirim.

    İlginiz için teşekkürler, iyi günler.
    --

    Bu arada, Kubilay Bey size de teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h