Pencere Tuşuyla KDE Menüsü

Geçtiğimiz sene şöyle bir yazı yazmış ve klavyedeki pencere (window) tuşunun görünüşünü değiştirerek nasıl daha güzel bir görüntüye kavuşturulabileceğini belirtmiştim. Bu yöntemin -kullanıma bağlı olsa da- yalnızca bir yıl için işe yaradığını söylemek isterim. Daha iyi bir çözüm olarak sevimli bir TUX'un veya kullandığınız dağıtımın maskotunun çıkarması kullanılabilir.

Bu yazıda ise pencere tuşuyla KDE Menüsü'nün açılıp kapanmasının nasıl sağlanacağını anlatmaya çalışacağım. Öntanımlı olarak KDE Menüsü'nü açıp kapatmak için Alt+F1 tuşları kullanılmaktadır fakat KDE Menüsü'nü sıkça kullananlar bu iş için tek tuş kullanmayı tercih edebilirler. Bunun için aşağıdakilerden yararlanılabilir:

. Ev dizininizde .xmodmap isminde bir metin dosyası oluşturun ve bu dosyaya keycode 115 = F13 değerini ekleyerek kaydedin.

. Sistem açılışında yaptığımız değişikliklerin aktifleşebilmesi için Otomatik Başlatıcı veya benzeri bir araçla aşağıdaki komutun çalışmasını sağlayın:

xmodmap /home/kullanıcı-adı/.xmodmap


. Yukarıdaki komutu konsalda çalıştırın ya da oturumu kapatıp tekrar açın.

. Klavye Kısayolları'nı açın ve KDE Menüsü için belirtilmiş kısayolu pencere tuşu ile değiştirin ve yaptığınız değişiklikleri kaydedin.


. Pencere tuşuna (sadece soldaki) bastığınızda KDE Menüsü'ne erişebilirsiniz. Ayrıca diğer pencere tuşu ile diğer programlar için tahsis edilmiş kısayolları sorunsuzca kullanabilirsiniz (örneğin pencere+c: Amarok çalan şarkıyı duraklat/devam ettir).


Bu yöntemin tek kötü yanı buradaki değişiklikleri yaptıktan sonra pencere+tuş kombinasyonunu sadece soldaki pencere tuşuyla gerçekleştirebilmenizdir.

Bu yazıyı hazırlarken buradaki anlatılanlardan yararlandım, benzer işlemin GNOME'de nasıl gerçekleştirileceği ise Use the Windows Key for the "Start" Menu in Ubuntu Linux'da anlatılmaktadır.

Yorumlar

  1. Düzeltme: Bu yöntemin tek kötü yanı buradaki değişiklikleri yaptıktan sonra pencere+tuş kombinasyonunu sadece sağdaki pencere tuşuyla gerçekleştirebilmenizdir.

    YanıtlaSil
  2. Pardus 2009'da genel kısayolları bulamadım, nereden erişebilirim ?

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,

    Şu anda bilgisayarım bozuk olduğu için genel kısayolları tam olarak nerede bulabileceğinizi söyleyemiyorum. Sistem Ayarları'na bir göz atabilirsiniz.

    Ayrıca yukarıda anlatmış olduğum yöntem Pardus 2009 üzerinde çalışmıyormuş, deneyenlerin dediğine göre. Pardus 2009 üzerinde pencere tuşu ile KDE Menüsü'nü kullanmak için bir yöntem burada [1] anlatılmış, çalışıp çalışmadığını denemedim ama başarılı sonuç elde edenler olmuş, deneyebilirsiniz.

    Eğer takıldığınız bir yer olursa, oradaki konu başlığına ileti göndererek de yardım alabilirsiniz.

    Kolay gelsin.

    [1] http://www.ozgurlukicin.com/forum/sistem/6887/?page=1

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h