Okunaklı Yaz

Windows yüklü bir bilgisayarda hazırlanmış metin belgesini GNU/Linux'ta açmak istediğinizde genelde aşağıdaki gibi bir manzarayla karşılaşırsınız. Bunun nedeni NotePad'in öntanımlı kayıt formatı olarak sadece Türkçe'ye özgü olan CP-1254'ü kullanması ve GNU/Linux'daki metin düzenleyicilerin ise daha yaygın UTF-8'i kullanmasıdır.


Aslında büyütülecek, hakkında yazı yazılacak bir durum yok. Ya Windows'ta kaydedilen yazı UTF-8 olarak kaydedilecek (en güzeli) ya da siz en sevdiğiniz metin düzenleyici de gerekli dönüşümü yapacaksınız. Örneğin KWrite'de Araçlar> Kodlama bölümünden gerekli değişiklikler yapılabilir.

Fakat elimizde CP-1254 ile kodlanmış çok sayıda belge varsa tek tek uğraşmak can sıkıcı olacaktır. Bu gibi durumlarda birkaç farklı servis menüsünden yararlanarak oluşturduğum Okunaklı Yaz kullanılabilir.


Okunaklı Yaz'ı indirdikten sonra
/usr/kde/3.5/share/apps/konqueror/servicemenus
dizinine taşıyarak kullanmaya başlayabilirsiniz.


İster tek isterseniz de birden fazla dosyayı aynı anda daha okunur bir kıvama getirebilirsiniz. Arasıra ihtiyaç duyduğum bir özellikti, bugün de şunu görünce bahane oldu yapmak için. Eğer herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, bildirebilirsiniz.

Ekleme: Okunaklı Yaz'ı kullanabilmek için sisteminizde recode yüklü olmalıdır. Pardus 2008'de Paket Yöneticisi aracılığıyla kurabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Elinize sağlık.

    Okunaklı Yaz şu durumda sadece text dosyalar için çalışıyor. Okunaklı Yaz'ın mesela php uzantılı dosyalarda da kullanılabilmesi için ne yapmamız lazım?

    YanıtlaSil
  2. Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.

    Okunaklı Yaz'ın önemli konularda kullanılmasını pek tavsiye etmem. Program kodları da (*.php, *.c...) bunlar arasında. Çünkü oluşacak herhangi bir veri kaybında sorumluluğu üzerime almıyorum. Sadece okunup silinecek dosyalarda kullanmanız iyi olacaktır.

    Şu anda Okunaklı Yaz, Tasma> Masaüstü Seçenekleri> Dosya İlişkileri> text bölümündeki formatlarla kullanılabilmektedir. Fakat bunların herhangi biriyle kullanıldığında nasıl sonuç vereceğinden emin değilim.

    Bahsettiğiniz konuya dönersek ya

    1. php'yi application bölümünden silip text bölümünde yeni bir php tanımlayacaksınız (sisteme bir zarar verip vermeyeceğini bilmiyorum, bu yüzden kesinlikle bunu yapmayın :) ),

    ya

    2. Okunaklı Yaz'ın ilgili bölümünü şu şekilde değiştireceksiniz:

    ServiceTypes=text/*,application/x-php

    araya virgül ekleyerek ve boşluk bırakmadan istediğiniz kadar dosya tanımlayabilirsiniz.

    ya da Okunaklı Yaz'ın tüm dosyalarda görünmesini istiyorsanız

    3. ServiceTypes=all/allfiles


    Kolay gelsin, iyi günler.

    YanıtlaSil
  3. 2. yöntemi kullandım, işe yarıyor. Hem Okunaklı Yaz hem de yanıtınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. merhaba. okunaklı yaz için teşekkürler. fakat şöyle bir sorunum var: kurulumda genel amaçlı bir bölüm oluşturdum. oraya sistem'den girdiğimde okunaklı yaz çalışmıyor. mnt klasöründen girdiğimde çalışıyor.bu sorunu nasıl giderebiliriz.

    YanıtlaSil
  5. Merheba, şu anda çeşitli kişisel işler için ev dışındayım (şehir dışındayım gibi laf oldu :) ), bir veya iki gün sonra ancak cevap yazabilirim. Umarım o zamana kadar sorununuzu kendiniz çözersiniz, olmazsa da dediğim tarihlerde ben yardımcı olmaya çalışırım.

    YanıtlaSil
  6. Servis menüsünü kullanıp, sorunu bildirdiğiniz için teşekkürler.

    Bugün bakmaya fırsatım oldu bahsettiğiniz konuya. Bende de
    media:/
    ile başlayan konumlarda görünmüyor Okunaklı Yaz, biraz inceledikten sonra bunun nedeninin Exec'de kullandığım %n olduğunu gördüm. Bunu %U olarak değiştirdiğimde Okunaklı Yaz sağ menüde görünüyor fakat cd komutu alışagelmiş bir dizin adresiyle karşılaşmadığı için media:/ ne ola ki deyip, afallıyor. Bunu ancak cd yerine başka bir (kde temelli) komut bulabilirsem düzeltebilirim sanırım.

    Yararlandığım servis menülerine ve diğer kaynaklara bir göz atayım bakayım belki gözümden kaçan bir şey olabilir.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h