Tablet Yazıları 1: Kurulum ve Ayarlar

Donanım üreticileri ürünlerinin sürücülerini her işletim sistemi için çıkarmadıklarından kullanıcıların rahatlığını ve özgürlüğünü bir nebze de olsa sınırlamaktadırlar. Fakat bu durum GNU/Linux kullanıcıları için ne yıllar önce Win Modemleri kullanırken ne de şimdiki bir birinden çeşitli donamları kullanırken büyük bir problem olmamıştır. Üreticileri tarafından sürücüleri yazılmayan donanımların GNU/Linux ortamında sorunsuzca çalışmasının sırrı elbette sihir değil, açık kaynak sürücü projeleri.

Bu yazıda Wacom Bamboo'nun Pardus 2008'de kullanıma hazır hale getirilmesi için yaptıklarımı anlatacağım. Eğer farklı bir dağıtım veya aynı markanın farklı bir modelini kullanıyor olsanız da okumaya devam edebilirsiniz, yapacaklarınız benzerlik gösterecektir çünkü. Anlatımı basitleştirmek için işlem basamakları kullanacağım:

1. İlk önce bir tablete ihtiyacınınız olup olmadığına karar verin. İnternetten bir tabletle neler yapılabileceğini izleyerek bu konuyu çözüme kavuşturabilirsiniz (burada YouTube'ye bir bağlantı oldğunu varsayın).

2. Eğer bir tablete ihtiyacınız olmadığına karar verdiyseniz bundan sonrasını okumanız zaman kaybı olabilir :) Eğer ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız devam edebiliriz. Tablete nasıl sahip olacağınıza karar verin: satın alarak mı kendiniz yaparak mı? Bir internet kamerasıyla basit bir tablet yapılabilir ama basıç olayını nasıl çözeceğimizi bulamadığımız için biz bu adımı bir tablet satın alarak gerçekleştirdik (burada da YouTube'ye bir bağlantı oldğunu varsayın).

3. Hangi marka ve modeli seçeceğiniz çok önemli bir konu. Hem ihtiyaçlarınızı karşılayacak, hem GNU/Linux'da sorunsuz çalışacak, hem de ucuz bir araba fiyatında olmayacak düsturları aklınızda bulunarak bir seçim yapabilirsiniz. İnternette birazcık araştırma yaptım ve şu sonuca vardım: Wacom dışında bir marka almak bana sadece para kaybı ve sinir artımı olarak geri dönecekti ve ben de tercihimi Wacom Bamboo'dan yana kullandım (bağlantıdaki fiyat sizi yanıltmasın, orada yazanın üçte ikisi).

4. Ürünü satın alırken mutlaka iade ederken sorun çıkartıp çıkarmayacaklarını yetkililere sorun, bu sizin kanuni hakkınız olsa dahi, en başından konuşarak daha sonraki emek ve zaman kayıplarını önleyebilirsiniz. Ben grafik tableti Gold Bilgisayardan aldım, ürün bir bilgisayara takılıydı, kullanımını gösterdiler, buna canlı satış diyorlarmış ve bu yüzden satılan ürünü geri almayacaklarını söylediler. Ben durumu üç dört yetkileye anlattıktan sonra ilk önce 24 saat içinde daha sonra da herhangi bir çizik olmaması şartıyla bir hafta içinde iade almaya razı geldiler. Kutusunun üzerinde yazmasa da ürünün çalışacağından emindim ama yine de iade edebilmek benim hakkım.

5. Wacom Bamboo ile Türkçe bir kullanım kılavuzu gelmiyor. Paket içinden çıkan CD'ler de GNU/Linux kullanıcıları için gereksiz şeylerle dolu (sadece bir eğitsel programı var çalışan, ona bakabilirsiniz). Yaşasın internet. Kullanacağımız sürücleri The Linux Wacom Project'den bulabilirsiniz. Ayrıca çok detaylı bir belge de var, göz atmanızı tavsiye ederim.

6. Dağıtımınız bu sürücelerin paketine sahipse kendiniz uğraşmak zorunda değilsiniz. Ben gerekli paketi

sudo pisi bi https://svn.pardus.org.tr/pardus/playground/fatih/linuxwacom/pspec.xml -v
komutuyla oluşturdum ve sisteme kurdum. Bu paket yakın zamanda Pardus depolarına girecek ve Paket Yönetici ile yüklenmeye hazır olacaktır.

7. Şimdi sıra xorg.conf'u ayarlamada. Yalnız henüz kayanağını anlayamasam da xorg.conf'da yaptığım değişiklikler sistemi yeniden başlattığımda sıfırlanıyordu. Dosyanın yetkilerini ilk önce sağ tıklayarak değiştirdim ama bu işe yaramadı daha sonra chattr komutunu buldum. Değişiklik yapmayı kapatmak için:

chattr +i /etc/X11/xorg.conf
komutunu kullandım, eğer xorg.conf'da tekrar değişiklik yapmanız gerekirse

chattr -i /etc/X11/xorg.conf
komutunu kullanabilirsiniz.


8. xorg.conf'a birkaç ekleme yapmanız gerekiyor grafik tableti kullanabilmek için, aşağıdakileri fare ve klavye ayarlarının altına kopyalayabilirsiniz:

Section "InputDevice"
Driver "wacom"
Identifier "stylus"
Option "Device" "/dev/input/wacom"
Option "Type" "stylus"
Option "USB" "on"
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "wacom"
Identifier "eraser"
Option "Device" "/dev/input/wacom"
Option "Type" "eraser"
Option "USB" "on"
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "wacom"
Identifier "cursor"
Option "Device" "/dev/input/wacom"
Option "Type" "cursor"
Option "USB" "on"
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "wacom"
Identifier "pad"
Option "Device" "/dev/input/wacom"
Option "Type" "pad"
Option "USB" "on"
EndSection


Bir kaç ekleme de ServerLayout'a yapılacak bu bölümün EndSection kısmının hemen üstüne kopyalayabilirsiniz aşağıdakileri:

InputDevice "stylus" "SendCoreEvents"
InputDevice "eraser" "SendCoreEvents"
InputDevice "cursor" "SendCoreEvents"
InputDevice "pad"


9. Sisteminizi yeniden başlattığınızda grafik tabletinizi kullanmaya başlayabilirsiniz. Programlar için de bazı küçük ayarlamaların yapılması gerekebilir, bunlar da bir sonraki yazıda.


Kaynaklar:
1. Wacom tablet desteği
2. Linux Wacom Project HOWTO
3. Wacom Tablet @ Gentoo Wiki
4. Wacom Tablet @ ArchWiki

Yorumlar

  1. Çok güzel bir yazı teşekkür ederim devamı da gelicek sanırım.

    YanıtlaSil
  2. Evet, iki bölüm daha var:
    1. sistem genelinde el yazısı kullanımı.
    2. grafik programlarının tabletle kullanımı.

    YanıtlaSil
  3. Serinin ilk yazısı olan Tablet Yazıları 1: Kurulum ve Ayarlar'ı Ayberk'e ithaf ediyorum. Kendisi bir tablet sahibi olabilmemdeki başlıca nedenlerden biridir. Gecenin bir saati, Veli'yi evlere dağılıyoruz diye kandırdıktan sonra (bana bile çaktırmadan) on dakikalık yolu yarım saate kadar uzatarak (benzin harcamak için) tabletçiye götürmüştür beni, sağolsundur, varolsundur.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba. Bu güzel yazıyı Pardus Wiki'de Tabletler bölümüne eklemeniz mümkün müdür acaba?

    http://tr.pardus-wiki.org/Donan%C4%B1m:%C4%B0%C3%A7indekiler#Tasar.C4.B1m_Tableti

    İsterseniz ben de ekleyebilirim tabi uygun görürseniz.

    YanıtlaSil
  5. Önceki mesajımda yazınızı PardusWiki'ye aktarmanızı rica etmiştim. Sonra öğrendim ki arkerlik görevini sürdürüyormuşsunuz. Hayırlı teskereler dilerim.

    Yazınızı kaynak belirterek PardusWiki'ye aktarıyorum.
    Selamlar.

    YanıtlaSil
  6. Yazıyı wiki'ye aktardığınız için teşekkürler, zamanım olduğunda oradaki yazıyı biraz daha formata uydurmaya çalışacağım, kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  7. Burada anlatılanları güncel bir sistemde denemeyiniz. Pardus Wiki'deki güncellediğim / güncelleyeceğim yöntemi kullanınız.

    Hikaye sürümünü ise günlüğümden okuyabilirsiniz yine bir süre sonra İyi ki bir askere gitmişiz neler dönmüş serhat ya, tak çalıştırlar, havalı tanımalar, xorg'da takla atmaya gerek olmamalar, bunlar güzel şeyler galiba :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h