WINE ile Google Chrome

Geçtiğimiz günlerde Google yeni bir tarayıcı duyurdu ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça ses getirdi. Google tarayıcının henüz GNU/Linux sürümünü hazırlamadığı için bu yeni tarayıcıyı denemek isteyenlerin yardımına WINE yetişiyor. Henüz kesinlikle gündelik kullanım için olmasa da Google neler çevirmiş diye merak eden GNU/Linux kullanıcıları bu yazı yardımıyla Google Chrome'yi dağıtımlarına kurabilirler.
Google Chrome'nin henüz beta aşamasında olmasından dolayı pek çok eksikliği var, buna bir de WINE ile bazı özelliklerinin henüz çalışmadığını da ekleminizi tavsiye ederim. Örneğin HTTPS'lere giremezsiniz henüz, yani Last.fm'e kullanıcı girişi yapamazsınız. Fakat YouTube'e girerek istediğiniz videyu izleyebilirsiniz, Mozilla Firefox ile YouTube'ye girememe rağmen (sanırım hala engelli) Google Chrome farklı bir proxy kullandığı için elimi kolumu sallaya sallaya YouTube'yi dolaşabiliyorum.
Google Chrome şu anda oldukça yavaş, yekında yeni betaları çıktıkça iyileşecektir bu durum. Şimdi WINE ile Google Chrome'yi çalıştırmak için gereken işlem basamakları:
1. WINE'nin son geliştirme sürümünü yükleyin. Eğer Pardus kullanıyorsanız çalıştırmanız gereken komut şu:
sudo pisi bi https://svn.pardus.org.tr/pardus/devel/applications/emulators/wine/pspec.xml -v
Paketi oluştururken eğer sisteminizde WINE'nin önceki sürümü varsa bunu kaldırın ve WINE'nin ayar dosyalarınn tutulduğu dizini (.wine) silin. Daha önce WINE ile kurmuş olduğunuz herşeyin gitmesini istemiyorsanız yedekleme yapmayı unutmayın.
Paketler hazır olduğunda yüklemeyi gerçekleştirin.
2. Konsolu açarak aşağıdaki komutu çalıştırın:
sh winetricks msxml3 corefonts firefox flash winxp
3. Önceki adımdaki tüm yüklemeler bittiğinde Mozilla Firefox'un Windows sürümünü açın ve chrome.google.com adresini açın ve Google Chrome'nin kurulum dosyasını yükleyin ve çalıştırın.
4. Son kurulum da tamamlandığında Google Chrome'yi aşağıdaki komutla çalıştırabilirsiniz, isterseniz bir kısayol da oluşturabilirsiniz:
wine "$HOME/.wine/drive_c/windows/profiles/$USER/Local Settings/Application Data/Google/Chrome/Application/chrome.exe" --no-sandbox --new-http --in-process-plugins
5. Eğer Mozilla Firefox'da kullandığınız yerimlerini Google Chrome ile birlikte kullanmak isterseniz ilk önce yerimlerini Mozilla Firefox'un GNU/Linux sürümünde dışarı aktarın sonra Windows sürümümde içeri aktarın, en sonunda da Google Chrome'da içeri aktarın :)
Kaynaklar:

Yorumlar

  1. http://www.altafsayani.com/2008/09/03/download-google-chrome-themes/

    Buradan farklı temalar yükleyebilirsiniz. Turuncuyu tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  2. Ayrıca bu yazıya da bakın:
    http://lifehacker.com/5044518/enable-chromes-best-features-in-firefox

    Zaten buradaki çoğu eklentiyi kullanıyordum ama Prism'i yeni buldum. Bu eklentiyi arayıp duruyordum uzun zamandır :) Google sayesinde buldum, adamlar bulduruyor ya :)

    YanıtlaSil
  3. WINE 1.1.5 ile HTTPS'ler de açılıyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h