NVidia Şeyler

Geçenlerde PNY marka NVidia 6600 GT serisi ekran kartım bozuldu. Sorunu tam olarak anlayamadım ama belki bir BIOS güncellemesi sorunumu halleder diyerek bu işi nasıl gerçekleştirebileceğimi araştırmaya başladım. 

 


Ama baştan kaybetmiştim çünkü ne bir disket okuyucum ne de BIOS güncelleme programlarının çalışması için gereken bir işletim sistemim vardı. Bununla birlikte bu kadar kolay vazgeçecek değildim.
Nedense üreticisinin sitesinde bulamadığım BIOS dosyasını ve BIOS güncelleme programını internetin ücra bir köşesinde buldum. WINE ile şansımı denemek için programı WINE ile açmayı denedim, sonuç beklediğim üzere başarısız oldu. Bir emülatör olduğu için denemeye gerek olmasa da DOSBox ile de deneme yaptım.
Bana gerçek bir DOS lazımdı hem de CD'den açılabilen. Bu gerek şartı da FreeDOS sayesinde hallettim ama bu sefer de BIOS için gerekli olan dosyalara erişemedim. Yeni bir ekran kartı almam gerektiğini düşünmeye başlamıştım artık.


NVidia 8600 serisi bir kart aldım, sürücü sorunlarını biliyordum ama bu kadar olabileceğini tahmin etmemiştim. Ama unutmadan şu güzel özelliğinden bahsedeyim fanı yok, gürültüsü de yok, bilgisayar öncekine göre %60 daha sessiz çalışıyor, her şeye değer :)
Neyse ki yeni çıkan beta sürücülerde 2B performansı bir hayli arttı (bir pencereyi sürüklerken veya yeniden boyutlandırırken iz bırakmıyor artık). Geliştirme depolarında bu beta sürümü bulunuyor eğer yaptığınız işlemleri konsoldan geri almayı bilecek kadar deneyimliyseniz tavsiye ederim. Sisteminizde paketi oluşturmak için şu komutu kullanabilirsiniz:
sudo pisi bi https://svn.pardus.org.tr/pardus/devel/kernel/drivers/nvidia-drivers-new/pspec.xml -v
Şu anda depoda 177.76 var ama 177.78 ile aralarında çok önemli farklar yok. Eğer tüm sorumluluğu üstünüze alarak paketi oluşturduysanız ve yüklediyseniz. Yapmanız gerekecek başka işlemler de var:
. TASMA> Masaüstü Seçenekleri> Otomatik Başlatıcı yolunu takip edin ve
nvidia-settings -a InitialPixmapPlacement=2 -a GlyphCache=1
komutunun sistem açılışında ENV olarak çalışmasını sağlayın.


. xorg.conf dosyasının "Device" bölümüne aşağıdaki değerleri ekleyin:
Option "PixmapCacheSize" "300000"
Option "OnDemandVBlankInterrupts" "True"
Vereceğim bağlantıları inceleyerek hız artışı için bir kaç değer daha bulabilirsiniz.
Ayrıca ekranınızda ara sıra titreme oluşuyorsa şuradaki hata kaydına bakmanızı tavsiye ederim. Ben test deposundaki xorg-video paketini yükledim ve (henüz bir kaç gün olsa da) titreme görmedim.
Performance problems with nvidia 8600 GT 512 Mb ram DDR2

Yorumlar

  1. Konuyla ilişkilidir:
    http://anilozbek.blogspot.com/2008/09/woody-allen-ile-nasl-tantm.html

    YanıtlaSil
  2. 177.80 test depolarında, indirebilirsiniz:
    http://paketler.pardus.org.tr/pardus-2008-test/nvidia-drivers-new-177.80-29-30.pisi

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h