KDE4: İyi, Kötü ve Çirkin

KDE4'ü kullandıkça iyi / kötü ve güzel / çirkin yanlarıını da görmeye başlıyorsunuz. Başlığını bir filmden ödünç aldığım bu yazımda da bunlara değinmeye çalışacağım.
Çirkin: Sistem çekmecesinde yer alan KDE4 ile birlikte gelmeyen programların simgeleri şeffaf değil. Konuyla ilgili hata kaydı burada. Hele benim gibi paneli yukarıda kullanıyorsanız iyice göze batıyor.
Kötü: Pardus 2008'de Nepomuk Semantik Masaüstü ve Strigi Masaüstü Arama Motoru çalışmıyor. Konuyla ilgili hata kaydı burada. KDE4 ile birlikte gelen bu önemli özellikleri (etiketleme, içeriğe göre arama, dosyalara açıklama ekleme...) ne yazık ki şimdilik kullanamıyoruz.
Çirkin: Ekran kartı sürücüleri henüz KDE4 ile tam olarak uyum içinde değil, bazı performans sorunları var. Konuyla ilgili detaylı bir yazıyı buradan okuyabilirsiniz.
Kötü: KDE'nin herhangi bir sürümünü kullanıp da ilerleme çubuklarının (progress bar) çalıştığını söyleyebilecek biri var mı merak ediyorum. Tamam, arşivleme işlemlerinde bazı teknik nedenlerden ötürü ilerleme çubuğunu kullanamıyorsunuz, peki, en basit işlemlerden biri olan çöp boşaltma işleminde de çalışmaz mı ilerleme çubuğu be KDE? Buradaki videonun gerçek olacağı güzel günleri ümit etmek düşüyor bizlere şimdilik.
İyi: Her masaüstünde farklı simgeler olsun hayali ZUI sayesinde gerçeğe dönüyor.
İyi: "Eğer ilk ekran görüntüsündeki gibi paneli yukarı taşımak isterseniz bu basitçe mümkün değil ama aynısını yukarıya da kurabilir ve aşağıdakini silebilirsiniz (belki bir dosyanın içindeki ekrandaki pozisyon bilgilerini değiştirerek de olabilir, aramak lazım)." Daha birkaç gün önce böyle bir cümle kurmuşum ama çok fena yanılmışım. Paneli ekranın istediğiniz yerine sürükleyebilirsiniz, yapmanız gereken taşırken paneli değil, panel ayarlarını kullanmak. Buradaki video herşeyi daha iyi açıklayacaktır.
İyi: Masaüstünü eskiden olduğu gibi kullanmak isteyenler de bu emellerine ulaşabilirler. Buradaki yazı gerekli bilgileri içeriyor.
İyi: Küp efektini (ve diğer onlarcasını) kullanabilmek için başka bir program yüklemenize gerek yok.
İyi: Fareyi ekranın en üst sol köşesine götürdüğünüzde veya ctrl+f9 tuşlarına bastığınızda sizi bir sürpriz bekliyor.
İyi: KFirefox ile Mozilla Firefox'u daha KDE4'sel bir şekilde kullanabilirsiniz.
İyi: KDE-Look'ta zevkinize göre bir Plasma teması bulabilirsiniz, Ben Glassified'i çok beğendim.


İyi: QuickAccess'ı çok seveceksiniz. İstediğiniz dizine gitmenin en kısa yolu.



İyi: Video önizlemelerinin çalışmadığını söylemiştim. Video önizlemelerini görebilmek için MPlayerThumbs'un KDE4 sürümünü yükleyebilirsiniz. Nasıl derleyeceğiniz README dosyasında yazıyor. Ayrıca Dolphin'in bilgi çubuğunda her seferinde videonun farklı bir karesi görünüyor,


İyi: Eğer ekrana eklediğiniz eklentilerin açsını değiştirirseniz, menüler de bu açıyla görünüyor. Başka bir yerde görmedim bu özelliği daha önce.


İyi: Extract And Compress KDE4 servis menüsü sayesinde arşivlerinizi kolayca yönetebilirsiniz.
İyi: EXE'leri açmak için KDE3'ün servis menüsünü biraz değiştirip kullanmaya çalıştım ama olmadı. Ben de EXE'leri açmak için dosya türlerinden yararlandım. /usr/bin/wine-start -d "%u" komutunu EXE'lerle ilişkilendirirseniz hem sağ menüde WINE ile aç seçeneği görünecek hem de bir EXE'yi iki kere tıklayarak açabileceksiniz.

 


İyi: SVG'lerin önizlemeleri için yapmanız gereken bir şey yok, sorunsuzlar.

Yorumlar

  1. Teşekkürler bilgilendirme için, birçok noktada katılıyorum.

    FreeBSD üzerinde vnc erişimi olarak kullanmak istedim, KDE4 tek kelimeyle rezalet bir sürüm olmuş,

    Gnome'ye döndüm , gayet sade ve rahat kullanım..

    Birşey yapmak için mhvetmişler KDE(3)ü..

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h