KDE4: Bir Fenomenin Sonu

KDE4 ile / için birçok alışkanlığımızı değiştirmemiz gerekiyor. Herkesin kendi alışkanlıkları kötü kümesinden uzak olduğu için bu değişiklik ilk başlarda acı olacak ama elbette alışacağız.

Bu değişikliklerden ilki ve en önemlisi fare ile masaüstüne serbest çizimler yapma devrinin sona ermesi. En fazla masaüstüne eklediğiniz Dizin Görünümlerindeki küçük alancıklara minik sevimli şekiller çizebilirsiniz (Masaüstünü eski haliyle kullanmak için bir yazı vardı ama bağlantısını bulamadım şimdilik).


Bu yazıda bir Pardus 2008 kullanıcısının KDE4 macerasını okuyacaksınız. Sadece kemerlerinizi bağlamakla kalmayın, kasklarınızı da takın.

Paket Yöneticisini açın ve KDE4 Masaüstü sekmesindeki ihtiyacınız olan paketleri yükleyin. Kullanmak istemediğiniz dil paketlerini kurmamak iyi bir tercih olacaktır. Bunun yanı sıra eğer merak etmiyorsanız diğer paketlerden de eleme yapabilirsiniz.


Daha sonra konsola düşün (ctrl+alt+f1) ve gerekli yerlerde yetkili kullanıcı (nerelerde diye endişe etmeyin, eğer verdiğiniz komutu çalıştıramıyorsanız su'nun gücünü kullanın) olarak aşağıdaki komutları verin:
service kdebase off
service kdebase4_workspace on
service kdebase4_workspace start
Bu komutlarla her zaman uğraşmanız gerekmiyor. Öntanımlı masaüstü ortamı olarak KDE4'ü ayarladınız, sisteminizi her açtığınızda rahatça KDE4'ü kullanabilirsiniz. Bazı durumlarda KDE4 açılırken hata verebiliyordu KDE 4.0'da ama 4.1'de böyle bir durumla karşılaşmadım. Eğer KDE4'e giriş yapmakla ilgili sorunlarınız olursa internette kısa bir aramayla çözümü bulabilirsiniz.

KDE4 şu anda oldukça yoğun bir geliştirme aşamasında, bu yüzden pek çok hatayla karşılaşabilirsiniz ama hiçbiri de korkmanızı gerektirecek türden değil. Örnek vereyim bir tane Sistem Çekmecesindeki simgeler görünmüyor. Çözümü ise buradaki hata kaydında bulabilirsiniz. Ayrıca Sistem Çekmecesindeki simgelerin şeffaflığıyla ilgili de sorun var ama şimdilik bunun için bir çözüm yok.

TASMA KDE4'de çalışmıyor ama bu pek de önemli değil sistem ayarlarını yapabileceğiniz başka bir uygulama hali hazırda var KDE4'de.


Sistem Ayarları aracılığıyla hemen hemen yapmak isteyeceğiniz her değişikliği gerçekleştirebilirsiniz. Sistem Ayarları'nda bakmak isteyeceğiniz bölüm büyük ihtimalle masaüstü efektleri olacaktır.


Birçok efekt arasından mütevazi kombinasyonlar oluşturabilirsiniz. Çok fazla olduğu için henüz hepsini deneme fırsatım olmadı ama bir tavsiye yapayım en azından: alt+tab için Kapak Pencere Seçici.


Eğer ilk ekran görüntüsündeki gibi paneli yukarı taşımak isterseniz bu basitçe mümkün değil ama aynısını yukarıya da kurabilir ve aşağıdakini silebilirsiniz (belki bir dosyanın içindeki ekrandaki pozisyon bilgilerini değiştirerek de olabilir, aramak lazım).

Unutmadan söyleyeyim masaüstü efektlerini çalıştırmak için buradaki yazıyı okumanız da gerekebilir eğer henüz ekran kartınızın ayarlarından kompozit desteğini aktifleştirmediyseniz.

TASMA çalışmıyor dedik, peki ya olmazsa olmaz Paket Yöneticisi için durum nedir? Ne yazık ki henüz, durun okumayı bırakmayın, şaka yaptım. Paket Yöneticisi KDE4'de sorunsuzca çalışıyor. Depolardan paketleri kurmak için ek bir işlem yapmanız gerekmiyor ama kendi oluşturduğunuz veya test depolarından bilgisayarınıza indirdiğiniz PiSi'leri (konsol haricinde) kurmak için PiSi için dosya türü ayarlarını yapmalısınız.


Yukarıdaki ekran görüntüsündeki gibi PiSi için bir dosya ilişkisi oluşturun. Sizde simge görünmeyecek, o sonraki işimiz.


Ben tekrar KDE3'ü açıp oradan gerekli ayarları almadım ama tahminen buna benzer bir şeyler olmalı. Yalnız biri KDE3'deki ayarları söylerse çok iyi olur, komut kısmında birkaç ifade eksik gibi çünkü :)

Yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan "package-manager --install" ifadesini "pm-install %u" şeklinde değiştirmeniz gerekiyor (tırnaklar yok).


PiSi simgesi içinse Pardus'un simge setlerinin içinden beğendiniz bir simgeyi seçin ve kullanmakta olduğunuz simge setinin mimetypes dizininin (daha doğrusu dizinlerinin /usr/kde/4/share/icons/oxygen/128x128/mimetypes ... /usr/kde/4/share/icons/oxygen/16x16/mimetypes) altına oluşturduğunuz dosya tipi ile uyumlu bir isimle kaydedin. Örneğin application pisi isminde bir dosya türü oluşturduysanız application-pisi.png isminde bir görsele ihtiyacınız var.

Birinci bölümün sonuna kadar sabırla okuduğunuz için teşekkürler. Gözden kaçan hataları çekinmeden bildirebilirsiniz. İkinci bölümde görüşmek üzere.

Yorumlar

  1. KDE4 Sistem Ayarları'ndan bazı araçlara ulaşamayabilirsiniz. Bunların ismi ve çalıştırmak için kullanabileceğiniz komutları şöyle:

    Açılış yöneticisi : boot-manager
    Ağ yöneticisi : network-manager
    Geçmiş yöneticisi : history-manager
    Görüntü yöneticisi : display-manager
    Kullanıcı yöneticisi: user-manager
    Servis yöneticisi : service-manager

    Sık kullandığınız araçlara kısayollar da oluşturarak hızlı erişim sağlayabilirsiniz.

    kaynak: http://forum.pardus-linux.org/viewtopic.php?f=199&t=17653&view=previous

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h